limoncello
Anyának készül, karácsonyra.
összeolvastam egy rakat receptet, nagyjából mind tiszta szeszből gondolta a megvalósítást - de eszembe se jutott egydecinként összevásárolni a gyógyszertárakból a szükséges mennyiséget. tehát: absolut.
aztán kiderül még, hogy a limoncello olasz. háhh.
továbbá, hogy kell hozzá: citrom, szesz, víz, cukor és idő (dolce vita szerint fahéj és szegfűszeg is mehet bele). a receptek többsége legalább 3 hétig állítja a vékonyan lehámozott citromhéjat az alkoholban, ezután megy bele a szirup.
mivel az olaszoknál minden valamirevaló háztartásnak megvan a maga limoncello recipéje, az édesség elég jól szabályozható saját ízlés szerint.
ami szintén mindenhol le vagyon írva: jéghidegen fogyasztandó, illetve mindenhogy másképp is: sütibe, koktélként (rendkívül nagy koktélivó lévén, ez fontos info), pezsgővel felöntve. szóval mindenhogy.
limoncello
hozzávalók
- 6 nagy citrom héja (forró vízben áztak, mert nem voltak biok ők)
- 0.5 l vodka
- 200 ml víz
- 20 dkg cukor
know-how
- a vodka kisebb alkoholfoka miatt a szirup 1:1 arányúra módosul, gyógyszertári szesz esetén 2:1 az arány a víz javára.
- 12-14 napig áznak a citromhéjak a vodkában - a krumplihámozóval szépen meg tudtam hámozni, beletettem egy nagy kubus üvegbe, amiből könnyen ki tudom majd szedni a héjat, aztán megy bele a kihűlt, igen sűrűre főzőtt szirup. és ennyi.