rákcurry mert nagyon fancy estém volt
...egy igazán remek helyen eltöltött remek nap után. én így szeretlek magyar egészségügy.
na de aztán jutalomképp beengedtem magam a Szép Kis India-ba, ahol egy mozdulattal tettem magamévá egy csokor koriandert 600ér' és a következő évszázadra elegendő garam masalát (ami nyilván 1 hónap múlva már elveszti az összes aromát magából).
és mindezt ezért:
rákcurry mert nagyon fancy estém volt
hozzávalók
- 125 g rák (fagyasztott)
- 1/2 fej hagyma
- 1 kk vöröscurry-paszta (Pere, figy, ezt pl mindig tartok itthon, just in case :))
- 20 g friss gyömbér (szintén must, mint Stahl Juditnál a vöröslencse)
- 1 szál citromfű (meg ez is; az ázsia centeres elosztóban zsákra árulják, viszont jól fagyasztható)
- 1 kk currypor
- 1 kk garam masala
- 2.5 dl kókusztej
- 1 ek korianderlevél
- olaj a sütéshez
know-how
- a hagymát és a citromfüvet apróra vágtam, a gyömbért lereszeltem és a currypasztával együtt kevés olajon pár percig pirítottam. aztán tettem bele a curryport és a garam masalát, végül a kókusztejet.
- ezt a szószt 10 perc alatt felére sűrítettem, és amikor már kezdtem volna aggodalmaskodni, hogy biztos elég lesz-e az adag (ami az eredeti recept szerint 4 tálkára volt kalibrálva - nyilván vm pipetta lehetett az, mert én egyedül tömtem be), akkor mentek bele az addigra kiolvadt rákocskák. pár perc főzés még.
- aztán korianderlevél rászór, nekikészül a fotózásnak, de gyorsan rájön, h 10 után 4 perccel, egész napos nem evés után fog a fene küzdeni a fehéregyensúllyal. visszaöntöttem a serpenyőbe a kiöltöztetett currymet és félálomban bezabáltam. az ö-s-s-z-e-s-e-t. majd beájultam az ágyba. (csináltam hozzá a Lidlből beszerezett, 4 perc főzési idejű chow mein tésztát.)
forrás: Viveka Sandklef - Fiatal világjáró svéd lány főz (rövidített cím, Alexandra Kiadó)