Andinak, másfél év késéssel
ez az a név, ami angolul ezermilliószor jobban hangoznék: tart, poppy seed filling and a baked, sour cream topping. nem? de. a sült tejföl mégse az igazi, dehát tény.
tehát: Andi hazatelepült kicsinyt a civilizációba, én meg megsütöttem neki a mákost. azt mondta, jó lett.
továbbá ez az a sütike, ami alkotói válságba döntött: egy istennek se bírt ihletem lenni a képéhez.
egyébként meg egyáltalán nem Écinek való mindent egybe hajigálok, összekeverem, megsütöm, megeszem sütike. eleve 50 percig sül a mákkrémes rész. betettem a sütőbe, beállítottam az időmérő tojást ÉS lementem vele futni. (nem mintha hallani lehetne a traktorhangú futópadon bármit is). lenyomtam 7 km-t és a süti még mindig sült. bár kicsit ideges voltam, amikor kinyitottam az ajtót, hogy vajon mi fogad majd. aztán még 15 perc sülés a tejfölös bevonattal.
pate sucrée mákkrémmel és rásütött citromos tejföllel
hozzávalók
- a tésztaaljhoz
- ez a recept Gourmandulától van, de a tészta annyira elképesztően felidegesített, hogy a csukott hűtőajtón át bevágtam mélyhűtőbe)
- 25 dkg liszt Michel Roux receptúrája alapján
- 10 dkg vaj
- 10 dkg PORcukor, átszitálva
- 1 2 egész tojás (szobahőmérsékleten)
- fél csomag sütőpor (ilyet nyomokban sem tartalmaz Roux-nál a tészta)
- 1 csipet só
- a mákkrémhez
- 5,5dl + 0,7 dl tej a keményítő elkeveréséhez
- 5 dkg étkezési keményítő
- 1 tk vanília esszencia vagy egy fél rúd vanília kikapart belseje
- 25 dkg darált mák
- 4 púpos ek. cukor
- 5 dkg vaj
- 2 dl tejföl
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tk citromlé
- a tejfölös réteghez
- 2 tojás – elválasztva
- 2 csapott ek. porcukor (fruktózt tettem bele)
- 2 dl tejföl
- 1 nagy citrom frissen kifacsart leve
know-how
- a lisztből, a porcukorból, a vajból és a sóból morzsalékos tésztát gyúrtam (nagyanyám-féle módon: nyújtódeszkán, nem edényben)
- a morzsalékos tészta közepébe mentek a tojások - addig kell gyúrni, amíg összeáll és sima felületű lesz
- 1-2 óra pihentetés a hűtőben (egyszerűen ösztönösen érzem, mit kell csinálni :) bár én erre a pontra csak akkor érkeztem el, amikor a tésztát 2x kinyújtottam, egyszer a szilikon lapra ragadt az egész, egyszer a nyújtóműanyagomra, egyszer meg a falra, amikor hozzávágtam)
- a továbbiakhoz egy remekjó videót is találtam. oly egyszerűnek tűnik, nem tudom, én miért őszültem meg, majd hullajtottam el a hajszálaimat közben.
- a mákkrémhez a tejet a cukorral felmelegítettem, hozzáadtam a mákot, a citromhéjat és a vaníliaesszencet.
- 15 percre békén hagytam (félrehúzva a platniról).
- 15 perc után vissza a platnira és felforraltam (folyamatosan kevergetve).
- a tűzhelyről ismét lehúzva hozzáadtam a hideg tejben elkevert keményítőt.
- újra vissza a platnira, és addig kever, amíg krémmé sűrűsödik.
- végleg félrehúz a melegről.
- hozzáadtam a vajat, a krémesre kevert tejfölt és a citromlevet.
- a tésztával kibélelt tortaformába öntöttem és 50 percig 150 fokon sütöttem.
- a tejfölös réteghez a fehérjét kemény habbá vertem, a sárgáját kikevertem a cukorral és a tejföllel - majd a kettőt egyesítettem.
- az 50 perce már sülőben lévő mákos részre rákentem a tejfölös masszát és további 15 percig sütöttem, kicsit magasabb hőfokon (160 fok, kb.).