eperszósz & rebarbara
tesóm vásárolt nekem a Bosnyákon 2 csokor rebarbarát 1 kiló eperrel együtt.
sose volt még a konyhámban rebarbara. volt öröm.
rögtön ígéretet is tettem, hogy vasárnap én szállítom a fél ebédet sütikével. 2 körül.
a rebarbara szerelem volt első kattintásra. meg a másodikra. meg a 24.re. kicsit meg is csúsztam miatta. úgy 2 órával. de ez nyilván csak az új(onnan használatba vett) 30as fix hibája 😉
epres-rebarbarás kevert süti, eperszósszal
hozzávalók
- 22.5 dkg lágy vaj
- 18 dkg cukor (12 sima+6 fruktóz)
- 4 szobahőmérsékletű tojás felverve
- 7.5 dkg darált mogyoró
- 20 dkg liszt (3-4 dkg búzakorpával dúsítva)
- 6 g sütőpor
- 10 dkg rebarbara karikázva
- 15 dkg eper felezve
know-how
- a vajat alaposan felvertem robotgéppel.
- hozzáadtam a cukrot és tovább kevertem, amíg teljesen egyneműek lettek.
- fokozatosan hozzáadtam a felvert tojásokat - szép fényesnek kell lennie a krémnek.
- a lisztet elkevertem a sütőporral és a darált mogyoróval, majd egy fakanállal lazán összekevertem a vajas masszával.
- beleszórtam a gyümölcsöket, összekevertem és egy 23 cm-es kivajazott sütőformában - 160 fok, légkeverés, 40 perc - megsütöttem.
az eredeti recept lemon curddel és tejszínnel végződött, ezt konyhai epertúltengés miatt módosítottam.
az eperszósznál már én is éreztem a késésem súlyát, úgyhogy nem mérlegeltem a hozzávalókat, csak beleszórtam egy lábasba mindenből annyit, amennyit jónak éreztem.
az epret (cc. 20 dkg) megmosva, kicsumázva egy lábasba tettem 1 deci vízzel, 2 löttyintésnyi málnás balzsamecettel és cukorral (3-4 ek). kicsit forraltam, aztán botmixerrel nagyjából összeturmixoltam, de úgy, hogy maradjanak benne mindenképp nagyobb darabok. tépkedtem bele még 5-6 bazsalikomlevelet is, de ez egyáltalán nem érződött benne.