az életmentő fahéjas csiga
ma a kétségbeesés szélére sodort 20 dkg spenót és 16 dkg gomba. aminek át kellett volna lényegülnie fasírttá. de nem tette. amikor már a google-t kezdtem el kétségbeesésemben nyomkodni válaszok után kutatva (nem elég benne a zsír! - attyaég, én azt egyáltalán nem tettem bele. még krumplit! - még?! az sincs benne), miközben lelki szemeim előtt Balázs haláltusájának képei peregtek, amint erőtlenül próbálja még elérni a billentyűzetét, de már nem sikerül neki, végül magára rántja mind a két teljes testet lefedő, ámde lapos monitorát, és a földre zuhan holtan, feladtam. az egész masszát, ami akkorra már túlnőtt rajtam és a konyhán, és az eredeti recepthez képest +20 dkg lisztet, gondolkodás nélkül öntött zabpelyhet és még egy tojást is tartalmazott, ráöntöttem egy alufólia-darabra, rátekertem a fémet és izomból bevágtam a sütőbe. amit csak azért nem vettem föl 350 fokra, mert nincs ilyen fokozat, másrészt már benne sültek azok a csigák, amik megmentettek egy érfelvágástól.
(Napmátkának egyébként jó dolgai vannak, de ez egy nagy rakás szar volt, amibe ráadásul beleöltem az összes spenótomat és a gyönyörűséges laskagombáimat.)
fahéjas, mogyorós csiga
hozzávalók
- a tésztához
- 1.8 dl tej
- 5 dkg vaj
- 3.75 dkg cukor
- 35 dkg liszt
- 1 zacskó Dr.Oetker expressz élesztő
- 1 tojás
- a krémhez
- 5 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 2.5 dkg cukor
- 1 ek őrölt fahéj
- 3 ek darált mogyoró/dió/mandula (bármelyik jó)
know-how
- a lisztet összekevertem az élesztővel.
- a tejet összemelegítettem a cukorral és a vajjal.
- a tojást felvertem.
- a száraz és a nedves komponenseket bedagsztottam. az eredeti recept szerint nem kell keleszteni, szerintem meg az sose árt, úgyhogy 15 percet pihent a tészta.
- a krémhez a vajat és a cukrott összeolvasztottam, majd a tűzről levéve belekevertem a fahéjat és a darált mogyorót.
- a kicsit megpihent tésztát lisztezett szilikonlapon (a deszkám otthon maradt) négyzetesre próbáltam nyújtani. elég vékonyra nyújtottam, de nem tudom, hogy ez centiben mennyi volt: az volt az alapvetésem, hogy a kelt tészta még nőni fog a sütés előtti állásban is, meg a sütéskor is - ha nem akarom, hogy gusztustalan legyen, relatíve vékonyra kell nyújtanom.
- a kinyújtott lapra rákentem a krémet, és a hosszabbik oldalánál kezdve feltekertem.
- 4 cm széles szeleteket vágtam, kicsit megigazgattam őket csigaformára, és a vágási felülettel lefele úgy tettem tepsibe, hogy jó nagy távolságok maradjanak köztük.
- sütés előtt fél órát még keltek (a 30 fokos sütőben), szépen megnőttek, aztán elfelejtettem vajjal megkenni a tetejüket, de így is megsültek 15 perc alatt, 175 fok, légkeverésen.