tökmag, aszalt szilva – punks dead
ráfeküdtem az őszre őszit hullámra.
sütöttem kenyeret.
a paszternák leves mellé.
szerintem Balázs lassan képes lesz nagyobb készpénzösszeget áldozni egy csirkepaprikásra.
tökmagos aszalt szilvás kenyér
hozzávalók
- 50 dkg liszt (2:3 arányban fehér:teljes kiőrlésű)
- 7 g instant élesztő (drOetker, 1 zacskó)
- 1 tk só
- 5 dkg vaj
- 10 dkg tökmag
- 5 dkg aszalt szilva apróra vágva
- 3.5 dl kézmeleg víz
know-how
- a liszteket összekevertem az élesztőporral, a tökmaggal és az aszalt szilvával.
- belekockáztam a hideg vajat és kézzel morzsalékos állagúra varázsoltam.
- 2 részletben hozzáöntöttem a langyos vizet, miközben a dagasztókarral kevertem - addig dagasztottam, amíg szépen elvált az edény falától.
- öntöttem alá kevés olajat, a tetejére pedig egy olajjal átkent fóliát tettem. ment kelni - 45 perc (vagy amíg 2xesére nem dagad). (az állandó 17 fokos lakás miatt újabban a sütőben kelesztem a tésztákat, és eddig nem volt annyi eszem, hogy rájöjjek, ha ilyen formán leterítem, nem szárad ki a teteje - na de most!)
- a megkelt tésztát nagyon lazán átgyúrtam, kettévettem, és 2 cipót csináltam a darabokból. (elég gyorsan kinőtték az egy tepsit, úgyhogy két külön tepsi kell a 2. kelesztéshez, aztán a sütéshez.)
- további 30 perc kelés.
- 220 fokra előmelegített sütőben10 perc, aztán hőmérséklet redukál 190 fokra és itt 25-30 perc további sütés.
- a tepsikbe tettem egy-egy tál vizet a sütés idejére, hogy ropogós legyen a héj. legalábbis mintha ezt olvastam volna.
- zseniálisan finom. (ha az ember este 6ig nem eszik, gyorsan megtanulja értékelni azt, ami van. btw.)