a dulce de leche mennybe menetele
tejkaramellát lehet otthon is gyártani házilag.
alapvetésként, aztán itt (mert Péter Annát szeretem), itt, meg itt is gyönyörűen le van írva, hogy 2-3-4 óra alatt megvan.
de nekem villanytűzhelyem van. úgyhogy a tejkaramella-főzés semmiképp nem fenntartható. (Mohának)
nem mintha átrepülni fél Európát, aztán autózni még 1000 km.t azért, hogy a legdélibb végeken egyszer csak ott álljak egy egész fal dulce de leche előtt környezetbarátabb megoldás lett volna.
de az alfajornak mindenképp meg kellett sülnie.
alfajor - spanyol tejkaramellás keksz
hozzávalók
- 12,5 dkg puha vaj
- 4 dkg porcukor
- egy csipet só
- 2 kupak vaníliaesszencia
- 22 dkg liszt
- 3 dkg étkezési keményítő
- 1 teáskanál sütőpor
- 3 tojás sárgája
- dulce de leche
know-how
- a vajat a porcukorral habosra kavartam (robotgép), hozzáadtam a liszt-keményítő-sütőpor keveréket, végül a tojások sárgáját.
- tésztát gyúrtam belőlük (kéz) és 1 órára hűtőbe tettem. hogy aztán szerencsétlenkedhessek a kinyújtásával (lehet, hogy ezt a hűtős megoldást olyan boldogabb részeire optimalizálták a világnak, ahol nem 17 fokos lakásban dermedeznek szegény Écik - igazából összegyúrás után sem volt túl lágy a tészta: nyilván: a lelkékült kezeim nem tudták felolvasztani a vajat, ami előtte sem nagyon tudott felpuhulni. egy rohadt nagy hűtőben élek, az van.)
- 2 mm-esre nyújtottam a tésztát és 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval (mindent mértem) 50 körüli számú kört szaggattam.
- 170 fok, légkever, 10 perc, de ott guggoltam majdnem végig, mert ott legalább meleg volt a világért nem akartam volna kicsit is barnára sütni.
- a megsült lapokat kicsit hagytam hűlni, aztán összeragasztgattam őket a karamellkrémmel.
- egy nap állás. (haha)
- másnap 8 keksz egyben betömése. 10 további darab sorsa még ismeretes. de a többiek rejtélyes körülmények között eltűntek.
forrás: Így főzünk mi (p24.)