a karácsony idén kardamomba fullad
2 napja majd megdöglök valami édességért. nyilván ezért álmodtam, hogy 4 kilót híztam. rémület álom volt. ma gyors végigcsináltam 2 kör fenékgyakorlatot (egészen ultradurva, az 1. alkalommal egyáltalán nem bírtam leülni másnaptól 3 napig), aztán nagy hirtelen megettem vagy 4-et ebből. lehet, hogy 5-öt.
fahéjas-kardamomos pálmalevél
hozzávalók
- 1 csomag levelestészta (lidl)
- 6 kardamomszem
- 3 ek mák
- 5 ek cukor
- 1 tk fahéj
- 1 tojás
know-how
- a kardamomokat "kimagoztam" - az egyik végüket kicsit levágva szépen szétnyílik a tok, és könnyen ki lehet belőle szedni a magokat, amiket aztán 1 ek cukorral a kávédarálómban megőröltem.
- a fahéjat és az őrölt kardamomot összekevertem a cukorral.
- a levelestésztát kihengerítettem és megkentem a felvert tojás egy részével. erre szórtam rá a fahéjas-kardamomos cukrot.
- a megszórt tészta két szélét (a rövidebb oldalát) behajtottam középre.
- újabb kenés, szórás, behajtás.
- legvégül a rúddá vált tésztát összehajtottam, mintha becsuktam volna egy könyvet, betettem a hűtőbe és megcsináltam a fenékgyakorlatokat.
- a megdermedt tészta éles késsel szépen szeletelhető - 12 karikám lett.
- a tepsiben kicsit igazítottam rajtuk, hogy felvegyék a pálmelevél formát, a maradék tojással lekentem a tetjüket és az oldalukat, szórtam még rájuk egy kis cukros keveréket és 180 fok, 15 perc.
(a picasa sose akarja, amit én akarok, azért a visszafele sorrend)