a week later
(recept lejjebb magyarul is)
(this post is for Ciara and Giacomo who didn't see my precious panna cotta in its real beauty.)
anyway, it was a perfect Saturday's night.
Giacomo cooked (reeeally authentic carbonara), we ate a lot and drank enough - I like this way of sharing the work load..
(i made a dessert: you could call it panna cotta but in fact it just looked like panna cotta... more agar-agar powder would've resulted in better outcome after a long city walk. or using agar-agar in the right way. - however the pics are beautiful about it, aren't they?)
cardamom panna cotta
hozzávalók
- 3 dl greek-style yoghurt
- 3 dl double cream
- 9 dkg sugar
- 5 g agar-agar powder
- 5 pods of cardamom
- pistachios (optional)
know-how
- mix the yoghurt and double cream in a saucepan with sugar and the grounded cardamom (except 2 tbs double cream) - heat slowly nearly boiling point.
- meanwhile heat the remains of double cream until almost boiling than stir into agar-agar powder into it. (THIS is the right way!)
- mix the 2 components (cream-yoghurt-cardamom AND cream-agar-agar). pour into glasses and let them cool overnight (but at least 4 hours) in the fridge.
- before serving sprinkle with roughly chopped pistachio.
it will be 4 big or 6 smaller portion
a divatdiktátor sógornőmnek:
3 dl görög joghurtot és 3 dl zsíros tejszínt összekevertem (a tejszínből félretettem 2 evőkanálnyit), lassan majdnem forráspontig hevítettem 9 dkg cukorral és 5 szem kardamom porított magjaival.
ezalatt a félretett tejszínt felmelegítettem szintén majdnem forrásig, belekevertem az agar-agart.
a 2 tejszínes löttyöt összeöntöttem, majdnem felforraltam, üvegformákba öntöttem és pár órát a hűtőben állni hagytam.
agar-agar helyett lehet zselatin is, kicsit körülményesebb használni, nézd meg itt.