találkozás egy régi szerelemmel
avagy nagyon apró kisokos kagylófőzéshez.
városi legenda, hogy kagylót csak az r-es hónapokban eszik a kiművelt fő. - nem. kagylót enni bármikor lehet.
másik legenda, hogy a főzés előtt már nyitott kagyló kuka. - nem. általában még élnek ilyenkor is, csak kicsit össze kell nyomni a héjat (ha így sem csukódik be, akkor tényleg döglött, és kuka, ha büdös halszagú, szintén.)
és akkor még idevezetem, hogy több vas és B12 van benne, mint a marhában (ami remekjó hír nekem, mert ma reggel végleg leszámoltam a marhahússal), és még gluténmentes is és tele van fehérjével. na!
kagyló chowder
hozzávalók
- a kagylófőzéshez
- egy edény fedővel
- víz + fehér bor
- 1 gerezd fokhagyma
- 6 szál kakukkfű
- 1 babérlevél
- a chowderhez
- 1 fej hagyma, nagyon apróra kockázva
- 10 dkg füstölt szalonna, nagyon apróra kockázva
- 2 kis szem krumpli, kockázva
- 1 répa, karikázva
- 1 szál szárzeller, karikázva
- petrezselyemzöld (opcionális)
- 2.5 dl tejszín
know-how
- a tenyésztett kék kagylót előtisztítják, nem sok macera van vele már otthon. azért folyó hideg vízben át kell mosni, az esetleges tengeri moszatokat el kell róla távolítani.
- 50 dkg kagylóhoz 2.5 dl vizet és 1.25 dl fehérbort használtam. ebbe a lébe került még a gerezd fokhagyma, a babérlevél és a friss kakukkfű.
- nagyon fontos: a kagylót pároljuk, és nem főzzük - tehát nem kell a zubogó víznek ellepni kagylóékat.
- fedő alatt, a mennyiségtől függően 5-6-7 perc alatt párolódnak készre. a kész példányok szépen kinyílnak (ami nem, az kuka).
- elméletileg 45 dkg kagyló/fő - gyakorlatilag a tejszínes szószos kagylóból kizárt, hogy képes legyen ennyit megenni bárki.
- a kész kagylót kiszedtem a héjából (párat hagytam benne is, jobban mutat a képen), a levet leszűrtem (volt egy ek-nyi homok az alján), félretettem.
- a szalonna kisült zsírján megdinszteltem a hagymát, felöntöttem a kagylók főzőlevével és a tejszínnel, beleszórtam a krumplit, répát, zellerszárat és addig főztem közepes lángon, amíg a zöldségek meg nem puhultak.
- a végén kagyló hozzáad, petrezselyemzöld rászór, megesz.
a sárgák a fiúk, a fehérek a lányok
a recepthez inspiráció innen