33.

tesvíremnek, aki nekem az egyetlen és legjobb.

majdnem sticky toffee

a múlt hétvégi wellness-parti kétségkívül legfényesebb pontja az a banoffee pie volt, amit Thurlesben ettem. és ez nem a pie-t minősíti. mert az annyira k jó volt, amit meg se próbálok leírni. könnybe lábadt szemmel tömtem be. (a könnyek azért voltak, mert egyrészt odaígértem felelőtlenül a felét Balázsnak, még az 1. falat előtt, másrészt rögtön megvilágosodtam az angol és ír lányok testalkatával kapcsolatban. mégse a tea volt az.)

mivel ez egy népédesség a szigeteken, van 8746 változata. sütött tésztával, kekszalappal, dulce de lechevel, egyéb karamellel, banán alul, banán felül, csokiszórat, csokiszóratot soha... de ez mind tökéletesen mindegy is. a banoffee pie tuti orgazmus.

banoffee pie

banoffee pie

hozzávalók

  • a tésztához:
  • 30 dkg digestive keksz
  • (lefordíthatatlan, használjon mindenki olyat, amit tenne egy sima sajttortához)
  • 11.3 dkg vaj (= 1 stick)
  • a karamellhez:
  • 11.3 dkg vaj
  • 9 dkg dark muscovado
  • (vagy egyéb barnacukor, de végre meglelte a muscovado a helyét a rendszeremben)
  • 118 ml sűrített tej
  • egyebek:
  • 2 nagy banán, felkarikázva
  • 4 dl tejszín, kemény habbá verve
  • 1-2 maréknyi kakaóbabtöret (elhagyható)

know-how

  1. a kekszet ledaráltam finomra, ráöntöttem a megolvasztott vajat, összedolgoztam és a kapott "tésztát" nagyon jól belenyomkodtam egy 19 cm-es tortaformába (kapcsosba, vagy kinyomható aljúba).
  2. 1 óra hűtő.
  3. condensed ≠ evaporated, bár mind a kettő sűrített tejnek fordítandó, de a c.ben van cukor kötelező jelleggel, a másikban nincs, az eredeti recept szerint ezzel kellett volna, de én nem
  4. a vajat felolvasztottam, hozzáadtam a cukrot, felolvasztottam benne. beleöntöttem a sűrített tejet, felforraltam, visszább vettem a hőt és folyamatosan kavartam kb. 5 percig. nem lett kimondottan sűrűn folyós, de reménykedtem, hogy majd alakul még.
  5. a karamellszószt ráöntöttem a kekszalapra és visszaraktam a hűtőbe. elvileg 1 óra elég neki, gyakorlatilag nem bíztam a véletlenre és egész éjjelre bent hagytam. eredmény: remekpompásszuper.
  6. itt brutál jó tejszín kapható mindenhol, de mivel muszáj volt állni a habnak, mint a cövek, mert mégiscsak születésnapi tortája ez a tesvíremnek, mégha nem is részesedik belőle, tettem hozzá 2 zacskó habfixálót és 2 vaníliáscukrot - jééézus!
  7. a banánkarikákat koncentrikus körökben, több rétegben elrendeztem a tortán és rákentem a felvert tejszínhabot (először egy rendes tortasimítóval, aztán egy evőkanállal csináltam rá azokat a jól látható szellemes dekorhullámokat. mivel nem bírtam magammal mégse, szórtam rá egy kis kakaóbabtöretet. ja, és tettem a kekszalapba is vagy 2 marékkal.)

hát tesvírem, valószínűleg te is sírnál a gyönyörűségtől.

ha éppen nem 2500 km.rel arrébb ennéd Evok csokitortáját.

UPDATE

a habfixáló merénylet a tejszín íze ellen. soha többet bele!