33.
tesvíremnek, aki nekem az egyetlen és legjobb.
majdnem sticky toffee
a múlt hétvégi wellness-parti kétségkívül legfényesebb pontja az a banoffee pie volt, amit Thurlesben ettem. és ez nem a pie-t minősíti. mert az annyira k jó volt, amit meg se próbálok leírni. könnybe lábadt szemmel tömtem be. (a könnyek azért voltak, mert egyrészt odaígértem felelőtlenül a felét Balázsnak, még az 1. falat előtt, másrészt rögtön megvilágosodtam az angol és ír lányok testalkatával kapcsolatban. mégse a tea volt az.)
mivel ez egy népédesség a szigeteken, van 8746 változata. sütött tésztával, kekszalappal, dulce de lechevel, egyéb karamellel, banán alul, banán felül, csokiszórat, csokiszóratot soha... de ez mind tökéletesen mindegy is. a banoffee pie tuti orgazmus.
banoffee pie
hozzávalók
- a tésztához:
- 30 dkg digestive keksz
- (lefordíthatatlan, használjon mindenki olyat, amit tenne egy sima sajttortához)
- 11.3 dkg vaj (= 1 stick)
- a karamellhez:
- 11.3 dkg vaj
- 9 dkg dark muscovado
- (vagy egyéb barnacukor, de végre meglelte a muscovado a helyét a rendszeremben)
- 118 ml sűrített tej
- egyebek:
- 2 nagy banán, felkarikázva
- 4 dl tejszín, kemény habbá verve
- 1-2 maréknyi kakaóbabtöret (elhagyható)
know-how
- a kekszet ledaráltam finomra, ráöntöttem a megolvasztott vajat, összedolgoztam és a kapott "tésztát" nagyon jól belenyomkodtam egy 19 cm-es tortaformába (kapcsosba, vagy kinyomható aljúba).
- 1 óra hűtő.
- condensed ≠ evaporated, bár mind a kettő sűrített tejnek fordítandó, de a c.ben van cukor kötelező jelleggel, a másikban nincs, az eredeti recept szerint ezzel kellett volna, de én nem
- a vajat felolvasztottam, hozzáadtam a cukrot, felolvasztottam benne. beleöntöttem a sűrített tejet, felforraltam, visszább vettem a hőt és folyamatosan kavartam kb. 5 percig. nem lett kimondottan sűrűn folyós, de reménykedtem, hogy majd alakul még.
- a karamellszószt ráöntöttem a kekszalapra és visszaraktam a hűtőbe. elvileg 1 óra elég neki, gyakorlatilag nem bíztam a véletlenre és egész éjjelre bent hagytam. eredmény: remekpompásszuper.
- itt brutál jó tejszín kapható mindenhol, de mivel muszáj volt állni a habnak, mint a cövek, mert mégiscsak születésnapi tortája ez a tesvíremnek, mégha nem is részesedik belőle, tettem hozzá 2 zacskó habfixálót és 2 vaníliáscukrot - jééézus!
- a banánkarikákat koncentrikus körökben, több rétegben elrendeztem a tortán és rákentem a felvert tejszínhabot (először egy rendes tortasimítóval, aztán egy evőkanállal csináltam rá azokat a jól látható szellemes dekorhullámokat. mivel nem bírtam magammal mégse, szórtam rá egy kis kakaóbabtöretet. ja, és tettem a kekszalapba is vagy 2 marékkal.)
hát tesvírem, valószínűleg te is sírnál a gyönyörűségtől.
ha éppen nem 2500 km.rel arrébb ennéd Evok csokitortáját.
UPDATE
a habfixáló merénylet a tejszín íze ellen. soha többet bele!