gravlax mindent visz
ma egész napos szomorkodást tartottam, mert Andi hazament, és nehéz visszatalálni a mindennapjaimba.
a legnehezebb az ittlétben a barát- és színháznélküliség.
túllendülőnek csináltam egy crumble-t (amit Andinak ígértem, de végül kapott helyette egy adag teszkós raviolit egy szintén teszkós szósszal, hadd vigye hírét a nagyszerű konyhámnak) és mindjárt elhúzok kedvestanárbácsi fotós órájára, de előtte még meg akarom írni a kicsenéjd-nyerő (definitely) és tarkabárkajáték-nyerő (definitely 2.) gravlaxot, ami már kész van vagy 1 hete és amit a pénteki partin akartam villantani. a 3. üveg bornál eszembe is jutott, hogy elfelejtettem prezentálni, de addigra már mindenki telezabálta magát a zseniális kencéimmel (és nekiállt berugni), amikről majd egyszer biztos írok, de mióta semmi dolgom, nincs időm semmire.
gravlax
hozzávalók
- 50 dkg nagyon friss lazac, filézve, de bőrrel
- 6 dkg barnacukor
- 5 dkg só
- 20 dkg cékla, lereszelve
- 1 nagy csokor kapor, összevágva
- 4 ek sherry (vodka is oké)
know-how
- a cukrot, a sót, az összevágott kaprot és a lereszelt céklát összekevertem.
- egy mélyebb tepsibe, amiben a félbevágott hal kényelmesen elfér, egy réteg folpackot terítettem (nem vágtam le a darabot, mert a végén beletekertem a halat), a félbe vágott lazac egyik felét a bőrös felével lefele ráfektettem.
- beledörzsöltem 2 evőkanál sherryt és ráhalmoztam a kapros-sós-cukros keveréket.
- a még csupasz másik felet bedörzsöltem a maradék sherryvel és ráfektettem a másik félre úgy, hogy a bőrös fele felfele nézzen.
- az így előállított szendvicset szorosan betekertem folpackkal, rátettem egy másik tepsit a tetejére és lesúlyoztam konzervekkel.
- a hűtőben 4 napig érleltem (vékonyabb szelet hal esetén 2 nap is elég.)
- ez idő alatt elég sok lé eltávozott a halból (a só miatt), amit leöntögettem róla.
- a 4. napon kibontottam a csomagot, a kapros-céklás cuccot lekapargattam róla nagyjából (!!nem lemostam!!), egy nagyon éles késsel nagyon vékony szeleteket vágtam belőle, a bőrét levágtam és állva tömtem magamba. közben sírtam a gyönyörűségtől és azt gondoltam, hogy óbeszépazélet!, aztán közvetlenül ez után azt is, hogy mától csak gravlaxon akarok élni.
hűtőben légmentesen lezárva egy hétig gond nélkül eláll. én valami olasz kenyérrel ettem, csak úgy magában, de a tormakrém jól megy hozzá, a mustárszósz szintúgy, meg a sodabread és a vaj, vagy a natúr joghurt. vagy állva, magában. és akkor még nem esett szó a vizuális gyönyörről, amit akkor éltem át, amikor épp nem homályosították el a könnyek a szememet az ízbeli gyönyörűség okán.