xmas cookie – VKF 60.
ha lenne karácsonyi kekszgyűjteményem, ez a kekszi tuti benne lenne.
de nincs. úgyhogy erről nincs is többet mit beszélni.
a könyvről, amiből készült, annál inkább. (rendkívül szerencsés helyzet, amikor 12.9 euróért találom meg a TK-Maxben, bár a szerző 1. könyvét ugyanitt pár hete 7 azaz hét euróért vettem meg. majdnem sírva fakadtam. különösen, mert kb. fél éve van mind a 2 könyv bepakolva az Amazonon a kosaramba.)
a szerző, Signe Johansen norvég származású táplálkozásantropológus, aki egyébként elvégezte a Leiths School of Food and Wine kurzusát is (egészen elképesztő összegért - mondjuk a skandináv gazdaság mellett a mienk dübörgése kissé halkabb, szó se), aztán elszegődött a Fat Duckba is kicsit - szerintem elég alapozást végzett, mielőtt nekiugrott a Scandilicious és a Scandilicious Baking megírásának.
az utóbbi hetekben ott alszanak velem, elalvás előtt hol az egyiket olvasgatom, hol a másikat.
a recepteken kívül egy csomó momentumot megoszt a norvég hétköznapokból, tradíciókból, és rengeteg-rengeteg tökhasznos kis infó is van az adott recepttel kapcsolatban.
a receptleírások pontosak, világosak és abszolút működnek. és rengeteg kardamomot használ, ami külön pluszpont nálam.
a tipográfiája mind a két könyvnek ugyanolyan. nagyon skandináv: egyszerű, levegős, áttekinthető. (negatívum: az első könyv fényes lapokra nyomott, amiért nem rajongok különösebben, és a képanyaga is a jóval erősebb a sütősnek (by Tara Fisher). más nincs.)
a keksz a Bonbonmánia által kiírt VKF-re készült.
kakaós-kardamomos keksz
hozzávalók
- 20 dkg liszt
- 2.5 dkg jó minőségű kakaópor (itt változtattam egyedül a recepten, az eredetiben 5 dkg van, de a kakaópor aranyárban van, úgyhogy feleztem az adagot)
- 1 tk őrölt kardamom (sok, sok, de ezzel nem kell spórolni)
- 1 tk sütőpor
- 1/4 tk szódabikarbóna
- 1/2 tk só (de én sózott vajat használok, úgyhogy plusz sót nem tettem bele)
- 15 dkg vaj
- 15 dkg barnacukor
- 1 tojás
- 1 tk vaníliaesszencia
know-how
- a késes aprítóban állítottam össze a tésztát: a lisztet összekevertem a kakóval, a szódabikarbónával, a sütőporral és az őrölt kardamommal (a sót is most, ha nem sós a vaj).
- a hideg vajat belekockáztam és pulzálva addig kavartattam, amíg morzsalékos állagú nem lett.
- ekkor hozzáadtam a cukrot, a tojást és a vaníliát és addig kavartattam a géppel, amíg össze nem állt a tészta.
- egy nagyobb darabb sütőpapíron kolbász alakúra hengergettem, úgy, hogy kb 3 cm lett az átmérője (fontos adat! sütés közben megnő és kilapul, ha ennél jelentősen nagyobb a henger átmérője, gusztustalan lesz).
- fél óra mélyhűtő, vagy sima hűtő 1-2 óra - fagyjon ki a vaj, az a lényeg. (a tészta felezhető, a maradék a mélyhűtőben jól elvan.)
- éles késsel felszeleteltem (ebből az adagból nekem 36 szelet lett), 170 fok, légkeverés, 8-10 perc.
- túlsütni vétek - elszáll a kakaóíz belőle.
a szupermadzag innen