egy születésnap margójára

itt most egy csodálatos brownie-nak kellene következnie, ami Péter születésnapi vacsorájának képezte jelentéktelen részét, de nem fog, mert egyrészt én is beláttam, hogy a csodálatos jelzőt a legnagyobb jóindulattal sem tudom a kész produktumra ráaggatni, másrészt amikor Dóra meglátta, szerintem elfelejtve, hogy hangosan gondolkozik, azt mondta, hogy nem érti, hogy ez hogy nézhet így ki, amikor milyen állatjó képeket lát a blogon.

de ez a probléma nem igazán volt lényegi a későbbiekben.

másnap jött egy körímél a házigazdától ("A sokszor említetett "ital van bőven" kijelentésemet felülvizsgáltam, megdőlt, a valóság minden képzeletet felülmúlt."), majd találtam pár képet a telefonomban, amikről nem tudom, hogy kerültek oda, egy chatsort Balázzsal, ami szintén a meglepetés erejével hatott - aztán egy mélabúba forduló reggel, ami egy kanapén ért és amiről csak hittem azt, hogy egy szimpla kis másnap lesz - de hazafele autózva, Szolnok alatt kénytelen voltam belátni, hogy ez nemcsak sima mélabú, és elég gyorsan legyőztem az úrinős hozzáállásomat a helyzethez és a jelentős forgalomhoz, támasztottam a kocsit, kicsit remélve, hogy hátha azt hiszik, hogy éppen terhes vagyok és a reggeli rosszullétet prezentálom.

...édesapám üdvözlőkérdése 100 km.rel odébb: "Egy pálinkát?"

nem kértem.

téli minestrone

téli minestrone

hozzávalók

  • 1 kis fej vöröshagyma, szeletelve
  • 1 szál szárzeller
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szál répa
  • 1 szelet rasher (füstölt volt)
  • 40 dkg bőrös, csontos csirkemell
  • 2 ág kakukkfű
  • 1 ág rozmaring
  • 1 babérlevél
  • 4-5 szem bors
  • 1 liter víz
  • 1 tk paradicsomszósz (lidl tubusost használok, mindig)
  • 4 szem paradicsom (koktélparadicsom kellett volna, de olyanom nem volt)
  • 1/2 cukkini, karikázva
  • 6 szem kisebb fej gomba
  • 3 dkg kelkáposzta, csíkozva (cavolo nero - ez volt az eredeti receptben, és tényleg tök véletlenül, de találtam a hűtőben egy zacskóval)
  • 2 kis marék csigatészta (vagy bm egyéb levesbe való tészta)

know-how

  1. a felkarikázott hagymát kevés olajon megfuttattam, 2-3 perc után hozzáadtam a felszelt fokhagymát is, hagytam kicsit együtt dinsztelődni őket.
  2. a felkarikázott répa és zellerszár felét is rádobtam, a felkockázott rasherrel együtt - még 3-4 perc együtt párolódás.
  3. ekkor került bele a csirkemell egészben, a fűszernövényekkel (rozmaring, kakukkfű, babér) együtt - felöntöttem vízzel, sóztam, tettem bele 4-5 szem egész borsot és lassú tűzön gyöngyözésig forraltam, majd addig hagytam főni, amíg a hús meg nem puhult.
  4. a húst ekkor kivettem, félreraktam kicsit.
  5. a levest leszűrtem, és a tiszta alaplevet visszatettem a tűzhelyre, beletettem a paradicsomszószt és a félbevágott paradicsomokat, hagytam halk tűzön főni 5 percet.
  6. 5 perc után adtam hozzá a maradék felkarikázott répát, zellert, a félbe vágott gombafejeket és a 10 perc főzési idejű csigatésztát.
  7. a tészta főzési idejének 7. percében ment a levesbe a felkarikázott cukkini és a közben felkockázott csirkemell (utóbbi már csak átmelegedés céljából), a 9. percben pedig a felcsíkozott kelkáposzta.
  8. azonnal tálaltam, hogy a tészta ne szívja fel az összes levest.
  9. ha olyan lenne az ezetettem, amilyen nem, simán leírnám, hogy szuper melengető téli leves ez, de mivel hányok az ilyen fogalmazástól, legyen annyi elég, hogy k jó. a legjobb az utóbbi időben.

forrás: a Donna Hay magazin eggyel korábbi száma (ami végig elképesztően k jó receptekkel van tele, az e havi annyira nem jó)

winter minestrone

winter minestrone