mensa

mit tesz az ember, ha a házastársa (aki egyébként tényleg lenyűgözően okos) forwardol egy ímélt, amiben a Mensa is megerősíti ezt: "Ön - nemÉci - elérte a jelen teszt maximumát, eredménye a mérési tartomány fölé esik. Próbálja ki az Ön IQ-szintjének mérésére kalibrált felvételi tesztünket, amellyel a Mensába is bekerülhet! Időpont foglalása..." stb. stb.?

először is mélyen elgondolkozik a saját képességeiről, a helyéről emellett a hiperember mellett, egész napos  frusztrációt tart, mert csak ki kellene tölteni, de ki a fenének hiányzik egy szembesülés a saját hülyeségével, végül eljut odáig, hogy az ebédfőzés Balázsnak tkp megy kiemelkedő IQ nélkül is és menjen a p..ba a Mensa. (ilyen, amikor jól működik a kognitív disszonancia.)

aztán éjjel hirtelen végignyomja a tesztet, legfeljebb majd letagadja az eredményt, utána meg kardjába dől.

(...)

eredmény megjön, hősnőnk örül, hogy nem nagyon hülye mégse, elküldi az eredményt ímélben csatolva a hozzátartozójának, hozzáfűzve, hogy "megcsináltam a faszom IQ tesztet, bár kicsit tartottam tőle, h te leszel a jobb. és tényleg.", aki a csatolmányt teljesen figyelmen kívül hagyva, rögtön elkezdi megnyugtatni a hősnőt, hogy a mensas teszteket direkt analitikus gondolkodású programozóknak találták ki, ne aggódjon hősnőnk, nem számít az eredmény (!!!), azért még szereti (!!!).

- Balázs! de megnézted az eredményemet?
- ... ja, nem. mért? jó lett?

klasszik svéd fahéjas csiga

klasszik svéd fahéjas csiga

hozzávalók

  • a tésztához
  • 250 ml tej
  • 65 g vaj
  • 7 g instant élesztő
  • 50 g cukor
  • csipet só (a vaj miatt nem tettem bele)
  • 425 g liszt (BL80asat használtam és egy kevés teljes kiörlésű búzát is)
  • 4 teljes szem kardamom magjai összetörve
  • a töltelékhez
  • 75 g dió, megpirítva
  • 50 g barnacukor
  • 35 ml víz
  • 2 tk fahéj
  • a kenéshez
  • 1 tojás

know-how

  1. a tejet, a cukorral és az összetört kardamommal meglangyosítottam.
  2. a vajat megolvasztottam és hozzáöntöttem a langyos tejhez.
  3. a lisztbe belekevertem a porélesztőt.
  4. a tejes, vajas cuccot fokozatosan öntöttem a liszthez, miközben a gép dagasztókarja dolgozott - szép, egynemű tészta lett.
  5. letakarva a duplájára kelesztettem.
  6. amíg kelt, a diót megpirítottam és durvára törtem.
  7. összekevertem a cukorral, a vízzel és a fahéjjal - sűrű, kenhető töltelék lett.
  8. a megkelt tésztát kettévettem (egyszerre csak eggyel dolgoztam).
  9. a fél adag tésztát egészen vékonyra nyújtottam, megkentem a töltelék felével és a hosszabbik oldalán kezdve feltekertem.
  10. 5-6-7 cm vastag szeletekre vágtam, beleraktam a kapszlikba (vagy a tepsibe) őket és még 20 percig hagytam kelni.
  11. a 2. kelés végén lekentem a felvert tojással és szép barnára sütöttem.

forrás

swedish cinnamon roll