35.

kicsit megkésve ugyan, de itt van tesóm szülinapi tortája, amit Katuci barátnőmmel koprodukáltunk egy szolidabb partyba fulladt éjszakán.

és amiért pont nyár közepén jutott eszembe publikálni, amikor nyilván senki nem fogja a sütőjét bekapcsolni (bár nem tartom nagyon valószínűnek, hogy bárki bármikor bekapcsolta volna a sütőjét a világhíres eztettemen való inspirálódás után): a my name is Yeh blog, ahonnan a recept származik, 2 hete nyerte meg a Saveur magazin blogversenyét. mondanám, hogy jogosan, ha ismerném az összes aspiránst, de nem. úgyhogy simán csak örülök, hogy őt pont igen, sőt pont elő tudtam rántani egy receptet is, ami tőle származik - hát így megy ez.

mogyorótorta mascarponekrémmel

mogyorótorta mascarponekrémmel

hozzávalók

  • a tortához
  • 15 dkg törökmogyoró
  • 20 dkg cukor
  • 28.8 dkg liszt (konvertálni csak pontosan, szépen)
  • 5.9 dkg kakaó
  • 1.5 tk sütőpor
  • 1.5 tk szódabikarbóna
  • 1/2 tk só
  • 2 nagy tojás
  • 2.5 dl tej
  • 1.25 dl olaj (kókuszzsírt használtunk)
  • 60 ml forrásban levő víz
  • a krémhez
  • 50 dkg mascarpone (kevésnek bizonyult, legközelebb többet tennék bele)
  • 10 dkg porcukor
  • egy kevés tonkabab (opcionális, nagyon erőteljes aromája van, nem biztos, hogy mindenkinek bejön, de katucikonyha szerint a mogyoró mit sem ér tonkabab nélkül)

know-how

  1. a mogyorót nem túl finomra daráltam (3-4 dkg-t félretettem, később ezt egészen finomra daráltam - ez került a krémbe).
  2. a durvára darált mogyorót összekevertem az összes többi száraz hozzávalóval (liszt, cukor, sütőpor, szódabikarbóna, só, kakaópor).
  3. egy másik tálban összekevertem a nedveseket is: a tojást, a kókuszzsírt (kicsit megolvasztva) és a tejet.
  4. a nedves hozzávalókat fokozatosan hozzáöntöttem a szárazakhoz, egyneműre kevertem (fakanállal simán ment) - sűrű tészta lett.
  5. a legvégén ment bele a forró víz: sokkal kevesebb, mint az eredeti receptben, de azt a mennyiséget mind a ketten túlzásnak értékeltük.
  6. 20 cm-es tortaformában 30 percig sütöttük, 175 fokon. (Katuci szerint legközelebb kettőbe kellene venni a tésztát; eléggé morzsálódott, amikor szétvágtuk, és egy kevesebb gyakorlattal bíró ember simán úgy törte volna ketté a tortaalapot, ahogy én - de ennél a pontnál én csak álltam Katuci mellett a poharammal és jótanácsokat osztogattam.)
  7. a mascarponét simán kikevertük a porcukorral és a reszelt tonkababbal, és egy fél órára hűtőbe tettük.
  8. amikor a tortaalap kissé már hűlt, kettévágtuk, a krém egy részével (amibe belekevertük a finomra darált maradék mogyorót) megkentük, összeraktuk és a maradék krémmel körbekentük.
  9. ahogy fentebb már jeleztem, elbírt volna több krémet a belseje, de egyébiránt kimondottan finom torta lett.
  10. dekorációnak megint Katuci-makaron került rá - - - nem, nem azért mert nem találok más ötletet a csodálatos Pinteresten, hanem mert Balázs tortája óta mindenki ragaszkodik a macaronokhoz. nem is értem.

forrás

hazelnut cake

hazelnut cake