énépítés
anyukám felhívott a minap, hogy sütött egy új süteményt, nagyon istenifinom lett, kitehetném a blogra.
- de anya, nem tudok most hazamenni.
- nem baj, le is tudom fényképezni.
- (...)
anya mindig is nagy rajongója volt az eztettemnek. [szmájli]
a papírkapszlik itt (ez a kedvencem, amúgy) és itt - de ezt tán' felesleges is volt leírnom.
szőlős polentamuffin
hozzávalók
- 11.5 dkg vaj
- 12 dkg cukor
- 2 tojás
- 1 tk vaníliakivonat
- 37.5 dkg liszt (25 dkg zabpehelyliszt + 12.5 dkg polenta bontásban)
- 1 tk szódabikarbóna
- ¾ tk sütőpor
- ¼ tk fahéj
- 2 dl tej (kb.)
- 1½ bögre otello szőlő, kimagozva - NA, EZ NAGYON DURVA
- pár tk cukor, szórásra
know-how
- a lisztet és a polentát összekevertem a sütőporral, a szódabikarbónával és a fahéjjal - félretettem.
- a szobahőmérsékletű vajat alaposan kikevertem a cukorral, aztán hozzáütöttem a tojásokat egyenként. elkevertem.
- a vaníliakivonatot is itt adtam hozzá.
- a vajas keverékbe beleszórtam a liszt felét, összekvertem. hozzáöntöttem a tej felét is, azzal is elkevertem.
- a maradék lisztet és tejet fokozatosan hozzáadtam. a tejet soknak ítéltem meg, túl híg volt a masszám, de az állás során a polenta megszívja magát és simán felveszi a tejet.
- a masszát addig félretettem, amíg a szőlőt kimagoztam (!!!) és a processz végére elértem a tökéletes zent.
- a kimagozott szőlőt belekevertem a masszába.
- a masszát kiolajozott muffintepsibe adagoltam: majdnem teleraktam a lyukakat, a tetejüket megszórtam némi kristálycukorral és megsütöttem úgy 20 perc alatt (175 fok, légkeverés).