Szécsi Pál

- ma 40 éve halt meg Szécsi Pál.
- na.
- akkor most meghallgatjuk ezt. - amikor Leia hercegnő fejének a beúszásakor felröhögök, Balázs odajön a gépemhez:
- ez Szécsi Pál? érdekes, nekem az a szemüveges képe maradt meg.
- az Máté Péter volt...
- ...

(általában nem szoktam magyar blogokról szedett recepteket újrapublikálni (mert minek, ugye), de ezzel ma kivételt kellett tennem - egyrészt mert Gyömbér jó, másrészt a leves is. egyébként klasszik krumplilevest akartam főzni. rákerestem. ez is listázva volt.

Balázs nem hitte el.)

thai-jellegű krumplileves

thai-jellegű krumplileves

hozzávalók

  • 60 dkg krumpli, felkockázva
  • 60 dkg sütőtök, felkockázva
  • 8 dl zöldségleves (megint kocka)
  • 2 dl kókusztej
  • 1 szál thai citromfű
  • 1 kaffír lime levél
  • 1 kis marék szárított vargánya (ezt csak, mert volt a szerkrényben)
  • 1 kis csili fele (ez mondjuk tűrőképesség-függő, de nem volt cél a vaderő)
  • 4 egészen kicsi salottahagyma (nem volt más itthon), kockázva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kis csokor petrezselyemzöld
  • só, bors
  • esetleg felcsíkozott bacon, ropogósra sütve

know-how

  1. a felkockázott hagymát kis olajon megdinszteltem, hozzáadtam a felcsíkozott fokhagymát és a csilit, pár pillanatig átforgattam, aztán felöntöttem az egészet a zöldséglével.
  2. beleszórtam a felkockázott krumplit és a sütőtököt.
  3. megsóztam.
  4. itt tettem bele a hosszában félbevágott citromfüvet és a kaffír lime levelet is.
  5. 10 perc csendes főzés után hozzáadtam a szárított gombát is, és készre főztem vele a levest.
  6. amikor a krumpli és a tök is megpuhult, kivettem egy részüket (mondjuk a felét) és a kókusztejjel összeturmixoltam, majd visszaöntöttem a lábasba.
  7. a petrezselyemzöld csak a legvégén került bele (amikor a citromfű és a kaffír levél ki).
  8. mivel volt még 2 szelet rasherem is elfekvőben, felcsíkoztam, megsütöttem és ezzel oda is lett a vega-címke.

thai-style potato and squash soup a textil kósagabi.