RTFM vol.2.

bár képes vagyok jó pad thait készíteni, tegnap szokás szerint csak utóbb olvastam el a tamarindpasztám dobozán a leírást, miszerint KONCENTRÁTUM és 3x olyan erős ízű, mint a sima, amit Írországban használok - vagyis ehetetlenül savanyú lett az az alapszósz, amit egyszerűen csak a pad thai lelkeként aposztrofáltam. ettől a ténytől (meg attól, hogy du. 4 volt és még nem ettem semmit aznap) olyan ideges lettem, hogy a nagyon al dente tésztára ütöttem a tojást, pakoltam a rákjaimat, meg minden egyebet, ami kell - - ezzel elő is állítottam életem legbotrányosabb pad thaiát.

egy darabig ültem a tányér felett értetlenül, aztán megettem a rákokat (Lidl deluxe főtt óriásgarnéla - még csak véletlenül se próbálja ki senki, aki evett már frisset), kiborítottam a tésztát és csináltam egy sörös sajtszószt a másnapi fergeteg-partyra.

mondjuk leginkább azért, hogy legyen indok a sör felbontására.

sörös-sajtos mártogató

sörös-sajtos mártogató

hozzávalók

  • 40 dkg natúr sajtkrém
  • 10 dkg tömlős sajt (vagy hívjuk kempingsajtnak)
  • 10 dkg trappista, reszelve
  • 0.6 dl paprikakrém (a Lidl-ben van mostanában 250 HUFért, deluxe ráadásul - eredetileg gochujang kellett volna, ami amúgy tök hasonló a Srirachához)
  • 2 ek kukoricakeményítő
  • 1/2 tk füstölt pirospaprika (sima is oké)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • kis csokor póréhagyma
  • 2.5 dl félbarna sör (Winternacht a fótiaktól)

know-how

  1. a hozzávalókat összekevertem egy fakanállal (először a sajtokat, majd fokozatosan adagolva a sört is) - ekkor még darabos kicsit (aztán kitettem az erkélyre egész éjszakára - az ízek összeérésének nem tesz rosszat az állás).
  2. evés előtt kis lángon felmelegítettem, közben folyamatosan kavartam - ettől lesz sima, fényes szószunk.
  3. langyosan, sok taco chipsszel tálaltam.
  4. megjegyzés: a paprikakrém bazi sós, figyelni kell az adagolással - esetleg a szintén sós tömlős sajtot mozarellával kell helyettesíteni. vagy eleget kell inni mellé.

forrás

Winternacht - craft beer from Hungary

beer cheese dip