Olga
mióta elolvastam, hogy "Minden korombeli embernek van legalább egy, de inkább több ismerőse, aki valahol harminc után rájön, hogy az egész eddigi karrierje egy tévedés, mert ő igazából kurvatehetséges FOTÓS.", azóta valahogy nincs kedvem fényképezni.
bár lehet, hogy csak lecsúsztam kissé a Maslow-piramis tetejéről.
esetleg k sok a munka.
vagy csak még mindig nem szoktam meg, hogy nincs Írország többet és itt kell főzni, ha enni fényképezni akarok.
ui. nem volt még olyan blog, amit elejétől a végéig egyben olvastam el, vinnyogva röhögve. most már van. hadd gratuláljak, Olga.
és akkor most iderakok egy kissé túltolt tejberizst.
krémes rizstorta
hozzávalók
- 10 dkg tejberizs-rizs* (vagy rizottóhoz való)
- 0.5 l tej
- 14 dkg cukor
- 1 tk vaníliaesszencia
- 1 narancs héja, reszelve
- 0.6 dl rum - opcionális
- 6 tojás
know-how
- *az Aldiban vettem valamikor.
- a rizst cc. 4 dl forrásban levő vízbe szórtam, egy csipet sóval és 10 percig főztem (eddigre nagyjából az összes vizet magába is szívta), néhányszor megkeverve közben. amikor kész lett, félretettem.
- a tojásokat a cukorral, vaníliával, szesszel, narancshéjjal alaposan kikevertem.
- óvatosan hozzáöntöttem a felmelegített tejet (ami nem volt tűzforró, csak éppen meleg), folyamatosan keverve a tojást.
- ehhez a custard-alaphozadtam hozzá a megfőtt rizst.
- egy 23 cm átmérőjű kerámiatálat kivajaztam, megszórtam polentával és egy kis kristálycukorral - erre öntöttem rá a keveréket, próbálva a rizst egyenletesen eloszlatni az edény alján.
- megszórtam még egy marék áfonyával, mert épp volt még egy marék áfonyám - de ez egyáltalán nem kötelező.
- 175 fokos sütőben kezdtem sütni, de fél óránál már nagyon barnult a teteje, úgyhogy egyrészt befedtem alufóliával, másrészt mérsékeltem 150-re a hőfokot - így sült még 30 percet (szóval az összes sütési idő nálam 1 óra volt.)
- amikor késznek véltem, kitettem hűlni az erkélyre - szobahőmérsékleten ajánlják a fogyasztást, de mivel már 22.40 volt, ez másnapra maradt.
- szerintem elég jó kis cucc.
ui. a cukrot nagyon durván visszavágtam és mégy ÍGY IS tökédes - úgyhogy legközelebb 10 dkg cukrot teszek bele.