#lastchristmas
10 év (és a tavalyi mélyrepülés) után, gondoltuk (jó, leginkább én gondoltam), legyen már valami karácsonynak tűnő karácsony - úgyhogy vettünk egy igazi fenyőfát (6800ér' - baszki!) + 40 új gömböt (akciósan a kikában - a gazdaságossági mutatók kiegyensúlyozása miatt. meg mert díszünk se nagyon volt.), 20-ig tök elégedettek voltunk magunkkal, aztán amikor vissza kellett adnunk a fafaragásra kölcsönkért kisbaltát és utána időre kellett a Mátrába érnünk, ahonnan csak 3 nap múlva kerültünk elő, na, akkor derült ki, hogy a karácsonyfatalpunk, az pont nincs.
de tesóm igen.
aki miután kiröhögte magát ezen a drámán a telefonban, felbukkant egy gumipókkal, hogy akkor kezdjünk neki a karácsonyfa-állításnak.
és akkor most egy átkötés nélküli karfiolrizses cucc.
thai karfiolrizs-saláta avokádószósszal
hozzávalók
- 30 dkg karfiolrizs
- 2 nagyobb répa
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 kápiapaprika
- 10 cm uborka
- 1 marék dióbél
- 1 csokor petrezselyemzöld (koriander kellett volna, de azt Balázs nem eszi meg)
- az avokádószószhoz
- 1 érett avokádó
- 2 dl kókusztej + tetszőleges mennyiségű víz a hígításhoz
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 szál citromfű (a citromnád változat!)
- 1 hüvelykujjnyi gyömbér, lereszelve
- 1 ek szójaszósz
- 1/2 lime leve
- 1-2 teáskanál csípős szósz (pl. Sriracha)
- só (hardcore változatban halszósz)
know-how
- a karfiolrizst még a nyáron csináltam : egy nyers karfiolt rózsáira szedve a késes aprítóban rizs állagúra daráltam, aztán lefagyasztottam - a fagyott rizst nem kell kiengedni, mehet fagyottan a serpenyőbe.
- a répát a karfiolrizshez hasonló állagúra daráltam a turmixgépemmel (nem tudom, hogy egy normál gép képes-e rá - nekem egy komplett erőművem van).
- a hagymákat apróra vágtam, megdinszteltem, ment rá a karfiol és a répa - készre pároltam. (a vége fele megsóztam.)
- amíg készült a cucc, felkockáztam a paprikát és az uborkát; megpirítottam a diót és durvára törtem.
- a szószhoz minden hozzávalót beleszórtam a turmixba és összemixeltem. annyi vizet adtam hozzá, hogy sűrűn folyós legyen (bár ez ízlés dolga). (a csípős/savanyú ízt tetszés szerint lehet állítani, a mennyiség csak iránymutatónak van.)
- a kész karfiolrizst kicsit kihűtöttem, összekevertem a petrezselyemzölddel, a felkockázott paprikával és uborkával, tálalásnál tettem rá 2-3 kanál szószt, megszórtam a pirított dióval és ennyi.
a tányér pastelceramics, a kanál Lantos Judit, a kéz Balázs.