#lastchristmas

10 év (és a tavalyi mélyrepülés) után, gondoltuk (jó, leginkább én gondoltam), legyen már valami karácsonynak tűnő karácsony - úgyhogy vettünk egy igazi fenyőfát (6800ér' - baszki!) + 40 új gömböt (akciósan a kikában - a gazdaságossági mutatók kiegyensúlyozása miatt. meg mert díszünk se nagyon volt.), 20-ig tök elégedettek voltunk magunkkal, aztán amikor vissza kellett adnunk a fafaragásra kölcsönkért kisbaltát és utána időre kellett a Mátrába érnünk, ahonnan csak 3 nap múlva kerültünk elő, na, akkor derült ki, hogy a karácsonyfatalpunk, az pont nincs.

de tesóm igen.

aki miután kiröhögte magát ezen a drámán a telefonban, felbukkant egy gumipókkal, hogy akkor kezdjünk neki a karácsonyfa-állításnak.


és akkor most egy átkötés nélküli karfiolrizses cucc.

thai karfiolrizs-saláta avokádószósszal

thai karfiolrizs-saláta avokádószósszal

hozzávalók

  • 30 dkg karfiolrizs
  • 2 nagyobb répa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 kápiapaprika
  • 10 cm uborka
  • 1 marék dióbél
  • 1 csokor petrezselyemzöld (koriander kellett volna, de azt Balázs nem eszi meg)
  • az avokádószószhoz
  • 1 érett avokádó
  • 2 dl kókusztej + tetszőleges mennyiségű víz a hígításhoz
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 szál citromfű (a citromnád változat!)
  • 1 hüvelykujjnyi gyömbér, lereszelve
  • 1 ek szójaszósz
  • 1/2 lime leve
  • 1-2 teáskanál csípős szósz (pl. Sriracha)
  • só (hardcore változatban halszósz)

know-how

  1. a karfiolrizst még a nyáron csináltam : egy nyers karfiolt rózsáira szedve a késes aprítóban rizs állagúra daráltam, aztán lefagyasztottam - a fagyott rizst nem kell kiengedni, mehet fagyottan a serpenyőbe.
  2. a répát a karfiolrizshez hasonló állagúra daráltam a turmixgépemmel (nem tudom, hogy egy normál gép képes-e rá - nekem egy komplett erőművem van).
  3. a hagymákat apróra vágtam, megdinszteltem, ment rá a karfiol és a répa - készre pároltam. (a vége fele megsóztam.)
  4. amíg készült a cucc, felkockáztam a paprikát és az uborkát; megpirítottam a diót és durvára törtem.
  5. a szószhoz minden hozzávalót beleszórtam a turmixba és összemixeltem. annyi vizet adtam hozzá, hogy sűrűn folyós legyen (bár ez ízlés dolga). (a csípős/savanyú ízt tetszés szerint lehet állítani, a mennyiség csak iránymutatónak van.)
  6. a kész karfiolrizst kicsit kihűtöttem, összekevertem a petrezselyemzölddel, a felkockázott paprikával és uborkával, tálalásnál tettem rá 2-3 kanál szószt, megszórtam a pirított dióval és ennyi.

forrás

thai cauliflower rice salad

a tányér pastelceramics, a kanál Lantos Judit, a kéz Balázs.

thai cauliflower rice salad