lehetne jobb is, de ez van
beszart a bejárati ajtó zárja. (8.900 HUF)
még ugyanazon a héten a wc-tartály is. (11.000 HUF)
aztán eldugult a mosogató (10.000 HUF)
a biciklilakatom (12.000 HUF) kicsekkolásán már meg se lepődtem, de azért tortasütés közben elgondolkoztam, hogy vajon mi tudna még elromlani körülöttem nagy hirtelen --- a sütő termosztátja speciel pont nem jutott eszembe... (az új tűzhely, kompletten 120.000 HUF (lett volna, akciósan, na de mindennek van határa. a konyhámnak jelenleg a - még - működő főzőlap.))
a tortát amúgy négyőnk szülinapjaira sütöttem, indokolatlanul hosszú idő alatt, de sokkal jobb lett, mint amilyen szabályos.
citromos mákos torta málnazselével
hozzávalók
- a mákos piskótához
- 6 tojás
- 10 dkg cukor
- 6 dkg liszt
- 4.5 dkg keményítő
- 4 dkg mák (3 dkg darálva, a maradék szemesen)
- 1 csipet só
- a citromkrémhez
- 3 egész tojás
- 12 dkg citromlé (3.5 citromból lett ennyim)
- 2 citrom héja (kezeletlen volt)
- 9 dkg cukor
- 3 g lapzselatin
- 12 dkg vaj
- a mascarpone-krémhez
- 50 dkg mascarpone
- 2 dl tejszín (30% zsírtartalmú)
- 4 ek cukor
- a málnazseléhez
- 15 dkg málna
- 3 g pektin
- 1.5 dkg cukor
know-how
- a piskótához a tojásfehérjéket a cukorral és egy csipet sóval kemény habbá vertem.
- a lisztet, keményítőt és a mákot (amiből 3 dkg-t ledaráltam) összekevertem.
- a keverést folytatva darabonként hozzáadtam a tojássárgákat.
- a lisztes keveréket 3-4 részletben szitáltam bele és egy szilikon spatulával óvatosan beleforgattam.
- a tésztát 2 db, 18 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformába osztottam szét és 15 perc alatt megsütöttem.
- a formából kiszedve, sütirácson hagytam kihűlni.
- a kihűlt piskótákat 3-3 körlapra vágtam (de egyet elbénáztam, úgyhogy csak 5 lapot tudtam felhasználni végül).
- amíg a piskóta sült, megcsináltam a málnazselét: a fagyott gyümölcsöt egy lábasban pár perc alatt meglágyítottam, botmixerrel pürésítettem, majd egy szűrőn átpasszíroztam.
- az így kapott mag nélküli málnapüréhez hozzáadtam a pektinnel összekevert cukrot és mérsékelt hőmérsékleten folyamatos kavargatás mellett felforraltam - a kész málnazselét arra a sütőpapírra öntöttem, amit a piskóta aljáról húztam le: így pont akkora körlapot csináltam a zseléből, amire szükségem volt. a zselés papírt betettem a mélyhűtőbe és felhasználásig ott is hagytam.
- a citromkrémhez 2 citrom héját lereszeltem, 3.5 citrom levét kicsavartam - ezt a két komponenst a cukorral és a tojásokkal egy lábasban alacsony hőmérsékleten folyamatosan keverve kb. puding sűrűségűre főztem.
- a lapzselatinokat 5 percre jéghideg vízbe áztattam, majd kicsavartam és a "pudingban" feloldottam őket.
- a krémet ennél a pontnál egy szűrőn átpasszíroztam.
- a passzírozás utánra már eléggé lehűlt a krém, hogy hozzá tudjam adni a kis kockákra vágott vajat - én habverővel kevertem szép simára (Zsuzsi botmixert használ ehhez a lépéshez).
- a mascarpone-krémhez a tejszínből kevés cukorral kemény habot vertem, a mascarponékat is fellazítottam a robotgéppel, hozzáadtam a maradék cukrot és a szilikon spatulával óvatosan belekevertem a tejszínhabot.
- a kész krémbe 15 ek citromkrémet tettem (de ez egyéni ízléstől függ).
- a torta összeállításához 5 piskótalapot használtam: ezek közt osztottam el úgy a krémet, hogy minden rétegre jusson + maradjon a tetejére és a körbekenéshez is.
- a málnazselét a sütőpapírról szépen le lehetett húzni - a 3. piskótalapra tettem az összeállításnál, de kentem erre a lapra is egy kevés krémet, mielőtt ráraktam a málnazselét.
- amikor elfogytak a piskótalapok, körbekentem a tortát, a tetejét megszórtam egy teáskanálnyi szemes mákkal és némi puffasztott kölessel. (a képen látható zöldek babérlevél és kakukkfű.)
a málnazselé és a citromkrém forrása Ötvös Zsuzsi: Kreatív desszertiskola c. könyve