elengedés
szombat reggel nagyjából 40 perc alatt sikerült felhúzgálni magamra a futódresszt, miközben 200-szor megnéztem, hogy nem kezdett-e el esni az eső (hátha), de nem tette, úgyhogy kénytelen voltam elindulni.
eljutottam a földszintre, a ház elé és még mindig nem értettem, hogy miért nem tud esni az eső vártam, hogy megtalálja a GPS-t az órám. közben realizáltam, hogy ha túlélem és lesz visszafele út, azt bazi nagy szembeszélben kell letolnom. meg azt is, hogy hideg van - és itt nagyon határozottan azt éreztem, hogy vannak dolgok, amiket tudni kell elengedni. mint például egy szombat reggeli 12 km.
úgyhogy visszajöttem a lakásba és sütöttem egy adag ricottás cuccot - a félmaraton időeredménye nem lesz tőle jobb, de tök finom.
olasz ricottás kosárka
hozzávalók
- 1 csomag friss leveles tészta
- 25 dkg ricotta
- 3 dkg cukor
- 2 tojás
- 1/2 citrom reszelt héja
- kandírozott citromdarabok (opcionális)
know-how
- a leveles tésztát 12 egyforma négyzetre vágtam, (szilikon) muffin kapszlikba hajtogattam a négyzeteket és 170 fokos sütőben elősütöttem őket (pár perc - amíg lesz egy kis színük és elkezdnek púposodni).
- a tojásokat szétválasztottam: a fehérjéből kemény habot vertem.
- a sárgáját villával összekevertem a ricottával és a cukorral. (itt lehet hozzáadni a kandírozott citromhéjat, karamellkockát, csokidarabot, mazsolát, akármit.)
- ebbe a masszába forgattam bele lazán a felvert tojásfehérjét.
- a ricottás krémet szétosztottam az elősütött tésztakosárkák közt és megsütöttem őket. (nagyon kis csinos muffinok lesznek a végére, de ahogy kijönnek a sütőből, összeesnek.
- NOTE TO MYSELF: legközelebb kiolajozott muffintepsiben sütöm meg, hogy az alja is megpiruljon.
(a soffioni abruzzesi igazából linzertészta alappal készül, de azt sokkal macerásabb lett volna összerakni.)