túranap

szombaton azzal a nyugtalanító tudattal ébredtem, hogy a Nagy Szombati Túrának mégse lehet csak úgy, keksz nélkül nekivágni - úgyhogy nekiugrottam legott ennek a zabkeksznek, ami relatíve gyorsan kész lett és hát nagyon finom is lett, úgyhogy jeleztem a házastársamnak, hogy én ezt most akkor gyorsan lefényképezném a népes rajongótábornak magamnak, a későbbiekre - aminek az lett a vége, hogy egyrészt a kekszet betoltuk még a fényképezés alatt, másrészt az idő elpöcsölése a túra elnapolásához vezetett - de hát zabkeksz nélkül amúgy se túra a túra.

kakukkfüves, parmezános zabkeksz

kakukkfüves, parmezános zabkeksz

hozzávalók

  • 12.5 dkg apró szemű zabpehely
  • 5 dkg graham liszt
  • 1/4 tk sütőpor
  • 1/2 tk só
  • 4 dkg hideg vaj
  • 4 ek joghurt
  • 5 dkg parmezán
  • 1-1 ek szezámmag és napraforgómag (opcionális)
  • kakukkfű ízlés szerint

know-how

  1. a zabpelyhet összekevertem a magokkal, a kakukkfű leveleivel, a liszttel, sóval és a sütőporral, majd belereszeltem a parmezánt.
  2. hozzáadtam a felkockázott hideg vajat és kézzel nagyjából összedolgoztam (morzsalékos állagúra - ennyi vajjal nekem nem állt össze).
  3. innen a robotgéppel folytattam: a morzsalékos tésztakezdeményhez hozzáadtam a joghurtot és a keményebb tésztákhoz való karral összeállítottam a tésztát. (a joghurt mennyisége irányadó - annyit kell hozzáadni, hogy összeálljon a tészta, de ne legyen ragacsos.)
  4. enyhén belisztezett nyújtódeszkán hengert formáztam belőle és egyforma vastagságú szeletekre
  5. vágtam. a vágástól persze ellapult, úgyhogy az egyforma darabokat gombócoltam, és a tésztavágó lapomra rátenyerelve gyögyörűszép, egységes vastagságú kekszeket lapítottam (valószínűleg ugyanígy működik egy pohár alja is, vagy hovatovább az tenyere).
  6. 180 fokos sütőben 20 perc alatt sültek meg.

forrás

oatcakes