túranap
szombaton azzal a nyugtalanító tudattal ébredtem, hogy a Nagy Szombati Túrának mégse lehet csak úgy, keksz nélkül nekivágni - úgyhogy nekiugrottam legott ennek a zabkeksznek, ami relatíve gyorsan kész lett és hát nagyon finom is lett, úgyhogy jeleztem a házastársamnak, hogy én ezt most akkor gyorsan lefényképezném a népes rajongótábornak magamnak, a későbbiekre - aminek az lett a vége, hogy egyrészt a kekszet betoltuk még a fényképezés alatt, másrészt az idő elpöcsölése a túra elnapolásához vezetett - de hát zabkeksz nélkül amúgy se túra a túra.
kakukkfüves, parmezános zabkeksz
hozzávalók
- 12.5 dkg apró szemű zabpehely
- 5 dkg graham liszt
- 1/4 tk sütőpor
- 1/2 tk só
- 4 dkg hideg vaj
- 4 ek joghurt
- 5 dkg parmezán
- 1-1 ek szezámmag és napraforgómag (opcionális)
- kakukkfű ízlés szerint
know-how
- a zabpelyhet összekevertem a magokkal, a kakukkfű leveleivel, a liszttel, sóval és a sütőporral, majd belereszeltem a parmezánt.
- hozzáadtam a felkockázott hideg vajat és kézzel nagyjából összedolgoztam (morzsalékos állagúra - ennyi vajjal nekem nem állt össze).
- innen a robotgéppel folytattam: a morzsalékos tésztakezdeményhez hozzáadtam a joghurtot és a keményebb tésztákhoz való karral összeállítottam a tésztát. (a joghurt mennyisége irányadó - annyit kell hozzáadni, hogy összeálljon a tészta, de ne legyen ragacsos.)
- enyhén belisztezett nyújtódeszkán hengert formáztam belőle és egyforma vastagságú szeletekre
- vágtam. a vágástól persze ellapult, úgyhogy az egyforma darabokat gombócoltam, és a tésztavágó lapomra rátenyerelve gyögyörűszép, egységes vastagságú kekszeket lapítottam (valószínűleg ugyanígy működik egy pohár alja is, vagy hovatovább az tenyere).
- 180 fokos sütőben 20 perc alatt sültek meg.