pálmatex

akkor állítottam magam kicsit pianóbbra a monológom közben - ami arról szólt, hogy a konyhapultot kivágom a pics@ba, és hogy fck ikea obi mindenki és hogy mekkora balf@szok vagyunk, hogy nem vagyunk képesek ezt a szart megcsinálni -, amikor Balázs hörögve fél kézzel letépte az állítólag atomerős szilikon ragasztóval felapplikált használhatatlan vízvetőt a konyha csempéjéről - és én komolyan azt hittem, hogy belém fogja állítani.

... nem tette, úgyhogy a túlélés örömére (ha már másra nem lehetett inni) felpattintottunk egy üveg akármit, kidobtuk a 6000ér' vásárolt ikeás vízvetőt, aztán összepakoltunk a táskát és elhúztunk egy hétre itthonról.

(a rápihenésnek és a Praktikernek hála fent van a k vízvető, de így 2 hét szívás után valahogy már nem őszinte a mosoly egyikőnk fején se.)


ez meg az első olyan sütike, ami vállalható lett az - egyébként gyönyörűszép - új sütős kollaborációmban.

túrós pite

túrós pite

hozzávalók

  • a tésztához
  • 25 dkg liszt (18 fehér, 7 tk rozs)
  • 1/2 cs. sütőpor (7.5 g)
  • 12.5 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1 ek joghurt
  • a töltelékhez
  • 75 dkg túró
  • 10 dkg cukor
  • 2 ek joghurt
  • 2 csapott ek búzadara
  • 1 csipet só
  • 1/2 citrom héja
  • 1.5 dl tej
  • 3 tojás
  • 1 tk keményítő
  • 1 tk vaníliaesszencia
  • mazsola (opcionális - legközelebb tuti tennék bele)

know-how

  1. a töltelékhez: a 3 tojás sárgáját 8 dkg cukorral és a keményítővel fehéredésig kavartam.
  2. hozzáöntöttem a tejet és közepes fokozaton pudingot főztem belőle - félretettem hűlni.
  3. a tojásfehérjékből a maradék cukorral és a csipet sóval kemény habot vertem.
  4. a túróba belereszeltem a fél citrom héját, hozzáadtam a búzadarát és a joghurtot (legközelebb a mazsolát is). hozzákevertem a kihűlt pudingot, végül a tojásfehérjék habját óvatosan.
  5. a tészta hozzávalóit összegyúrtam (géppel). a kész tésztát kettévettem, és mind a két darabot lisztezett deszkán a tepsi nagyságára nyújtottam (20 cm x 33 cm-es bonyhádi zománcosban sütöttem, nem vajaztam, nem papíroztam) - az egyik ment az aljára, erre a krém, a másik a tetejére. pár helyen megszurkáltam és 180 fokon elkezdtem sütni. 35-40 perc után 160 fokra tekertem és még sült cc. 20 percet.
  6. kihűlve szépen kockázható.
  7. és hát elég jó.

forrás

cottage cheese pie

note to myself:

  1. a Soudal Fix All szilikonos ragasztóját NEVER EVER
  2. az Obinak a Praktiker az alternatívája (az IKEA még csak véletlenül se)
  3. az Obi lapszabászata leginkább Schrödinger macskájához hasonlatos (a Pillangó u.i egységet legközelebb messzire kerülni kell, a Kökiben viszont csak 6-ig van lapszabászat, nem vágnak íves mosogatót és a 2 napos határidő minimum 4 nap)
  4. a Bécsi úti Praktikerben tök kedves volt mindenki
  5. ha valamihez szívességet kellene kérni bárkitől, AZONNAL el kell kezdeni B variáción gondolkozni
  6. egy valamirevaló háztartásban a Pálmatex olyan, mint a WD40 - kötelező