pálmatex
akkor állítottam magam kicsit pianóbbra a monológom közben - ami arról szólt, hogy a konyhapultot kivágom a pics@ba, és hogy fck ikea obi mindenki és hogy mekkora balf@szok vagyunk, hogy nem vagyunk képesek ezt a szart megcsinálni -, amikor Balázs hörögve fél kézzel letépte az állítólag atomerős szilikon ragasztóval felapplikált használhatatlan vízvetőt a konyha csempéjéről - és én komolyan azt hittem, hogy belém fogja állítani.
... nem tette, úgyhogy a túlélés örömére (ha már másra nem lehetett inni) felpattintottunk egy üveg akármit, kidobtuk a 6000ér' vásárolt ikeás vízvetőt, aztán összepakoltunk a táskát és elhúztunk egy hétre itthonról.
(a rápihenésnek és a Praktikernek hála fent van a k vízvető, de így 2 hét szívás után valahogy már nem őszinte a mosoly egyikőnk fején se.)
ez meg az első olyan sütike, ami vállalható lett az - egyébként gyönyörűszép - új sütős kollaborációmban.
túrós pite
hozzávalók
- a tésztához
- 25 dkg liszt (18 fehér, 7 tk rozs)
- 1/2 cs. sütőpor (7.5 g)
- 12.5 dkg vaj
- 8 dkg cukor
- 1 tojás
- 1 ek joghurt
- a töltelékhez
- 75 dkg túró
- 10 dkg cukor
- 2 ek joghurt
- 2 csapott ek búzadara
- 1 csipet só
- 1/2 citrom héja
- 1.5 dl tej
- 3 tojás
- 1 tk keményítő
- 1 tk vaníliaesszencia
- mazsola (opcionális - legközelebb tuti tennék bele)
know-how
- a töltelékhez: a 3 tojás sárgáját 8 dkg cukorral és a keményítővel fehéredésig kavartam.
- hozzáöntöttem a tejet és közepes fokozaton pudingot főztem belőle - félretettem hűlni.
- a tojásfehérjékből a maradék cukorral és a csipet sóval kemény habot vertem.
- a túróba belereszeltem a fél citrom héját, hozzáadtam a búzadarát és a joghurtot (legközelebb a mazsolát is). hozzákevertem a kihűlt pudingot, végül a tojásfehérjék habját óvatosan.
- a tészta hozzávalóit összegyúrtam (géppel). a kész tésztát kettévettem, és mind a két darabot lisztezett deszkán a tepsi nagyságára nyújtottam (20 cm x 33 cm-es bonyhádi zománcosban sütöttem, nem vajaztam, nem papíroztam) - az egyik ment az aljára, erre a krém, a másik a tetejére. pár helyen megszurkáltam és 180 fokon elkezdtem sütni. 35-40 perc után 160 fokra tekertem és még sült cc. 20 percet.
- kihűlve szépen kockázható.
- és hát elég jó.
note to myself:
- a Soudal Fix All szilikonos ragasztóját NEVER EVER
- az Obinak a Praktiker az alternatívája (az IKEA még csak véletlenül se)
- az Obi lapszabászata leginkább Schrödinger macskájához hasonlatos (a Pillangó u.i egységet legközelebb messzire kerülni kell, a Kökiben viszont csak 6-ig van lapszabászat, nem vágnak íves mosogatót és a 2 napos határidő minimum 4 nap)
- a Bécsi úti Praktikerben tök kedves volt mindenki
- ha valamihez szívességet kellene kérni bárkitől, AZONNAL el kell kezdeni B variáción gondolkozni
- egy valamirevaló háztartásban a Pálmatex olyan, mint a WD40 - kötelező