karanténkompatibilitás*
már vagy 5 perce kavargattam a GRÍZT, amikor felriadtam rájöttem, hogy a derelyét pirított morzsába szokták beleforgatni. (és még ezt is lehetett súlyosbítani egy ready-to-eat mélyhűtött derelyével. igazán f@sza kis este volt.)
ellensúlyozandó ezt a malőrt, 20 perc alatt csináltam egy rendkívül komplex és összetett párolt gombát bulgurral, mert enni csak kellett valamit. (a munkahelyem nagyon-nagyon-nagyon kevés pozitívumot tud felmutatni, az egyik ezek közül a mély-VIII. kerületi Spár, ahol, egészen megmagyarázhatatlan módon, van dobozos gomba-mix, amit szerintem rajtam kívül senki nem szokott megvenni.)
* a címszó Garaczi Lászlótól jött, a Végre egy kis csönd ből, amit a Katonának írt, direkt streamre - igazán jó, amúgy, nagyon szerettem.
bulgur fűszeres gombával
hozzávalók
- 15 dkg bulgur
- 1 fej vöröshagyma, apróra kockázva
- 50 dkg gomba-mix (csiperke, laska + még 2 másik féle)
- 2 ek friss kakukkfű
- 2 ek balzsamecet
- 1 tk római kömény
- 5 dkg feta
- chilipehely
know-how
- a bulgurt felöntöttem 2.5 dl forrásban levő vízzel, sóztam, borsoztam és lefedve 20 percig állni hagytam. (ennyi idő alatt beszívta az összes vizet.)
- a hagymát kevés olajon megdinszteltem, hozzáadtam 0.5 ek római köményt, és hagytam még 1 percig sülni, aztán kiszedtem egy kis tányérba.
- a feldarabolt gombákat ugyanebben a serpenyőben kevés olajon, megsózva 7-8 percig magas fokozaton, gyakran megkavarva lepirítottam.
- a végén hozzáadtam a maradék római köményt és a kakukkfüvet, hagytam még egy percig, ekkor ment rá a balzsamecet - még egy fél percig hagytam összesülni.
- a kész gombát és a sült hagymát összekevertem és a bulgurra kanalaztam, morzsoltam rá egy kis fetát, megszórtam chilipehellyel, aprított petrezselyemmel és ennyi.
forrás: Ottolenghi - Simple