négyszög kuglóf
ma reggel nem kezdtem el azon töprengeni, hogy védelembevétellel vagy szakszolgálattal indítok. a kávé mellé. ma reggel csak azt kellett eldöntenem, hogy mikor megyek futni, hogy beleférjen még a kávé is munka előtt Bogátával.
kicsit máris hiányzik a tanulás, úgyhogy nem veszem le a plakátjaimat a falról. csak kicsit arrébb tettem a tükrön lévőt. mától újra lencse-smink-emberek.
(és megint Váczi Eszter prüntyög a reggeli gazdaságban - attyaég! ezt kompenzálandó, most írt a balkántangó, hogy megcsinálja a táskám cipzárját 1500ért.)
egyébként: kuglófformám nincs, úgyhogy kenyérsütő-szilikonban sült. így lett téglakuglóf ő. az íze viszont teljesen rendben van.
Viki első reakciója: már megint kelt tészta? tudod, hogy utálom.
háhh! de ez kevert tészta. elviszem neki a maradékot.
túrós kuglóf
hozzávalók
- know-how:
- 25 dkg vaj (puha)
- 25 dkg túró
- 3 ek mascarpone
- csipet só
- 12 dkg cukor
- 25 dkg liszt (50-50% barna-fehér, kicsi zabkorpával)
- 2 tojás
- 1 csomag sütőpor
- 1 citrom reszelt héja
- 13 dkg mazsola
- 1 dl rum
- 2 evőkanál kakaópor
know-how
- a vajat a cukorral habosra kavartam.
- hozzáadtam a túrót, a tojásokat, a sót, a mascarponét és a citromhéjat - egyneművé kavartam.
- a sütőporos lisztet hozzászitáltam (néha elpöszmögök a részletekkel - főleg, ha nagyon más kell csinálnom amúgy).
- a mazsolát annyi rumba áztattam, amennyi ellepte, és egy percig melegítettem a mikróban. (majdnem teljesen magukba szívták a szeszt) - ezt is hozzákevertem a masszához.
- nyúlós a cucc meglehetőst.
- 2/3-át beleraktam a formába, aztán vizes kanállal a közepébe mélyedést csináltam és beleraktam a maradék kakaóval összekevert tésztát. (ez leírva tökegyszerű, a kivitelezés annyira nem volt az, de a vizes kanál tényleg csodákra képes.)
- 60 perc, 160 fok, légkeverés.
- igazából még most, hogy már mindjárt elfogyott a kalácska, se tudom, hogy akkor most sületlen maradt, vagy csak ennyire szaftos a tészta. az íze viszont nagyon jó. a kakaós rész emlékeztet a bolti ízére. és én azt szeretem.
forrás: borsa