35.
már nem tudom, mivel magyaráztam meg magamnak, hogy a rózsaszín golyók igazán szexik lesznek egy meglett egy közép 30as egy majdnem tökéletes faszi majdnem tökéletes tortájának a tetején. de elhittem. tehát:
narancsos-céklás-fehércsokis alaptészta (mandulasaroktól)
mascarpone-ricotta töltés
- fondant (elkészítés pl kétcicánál vagy itt, de leginkább a teszkóból készen)
torta
az alaphoz
10 dkg fehér csoki 10 dkg vaj 5 dkg cékla apróra kockázva (1 kis cékla fele) 1 narancs leve 125 ml narancslé (Innocent) 3 dkg fruktóz (vagy 8.5 dkg cukor) 1 tojás 125 g liszt 10 g sütőpor 7 dkg kesudió durvára vágva
know-how:
az apróra kockázott céklát feltettem főzni a narancs levében. miután ultragyorsan elpárolgott a lé, a cékla meg továbbra is kemény volt, utánaöntöttem a 125 ml narancslevet és fedő alatt puhára főztem, aztán botmixerrel pürésítettem. a csokit a vajjal vízfürdőben felolvasztottam. a tojást a cukorral habosra kavartam. mikor mindegyik kész lett, összekevertem a 3 részt. a lisztet összekevertem a sütőporral és a darabolt kesudióval. és a legvégül: mindent összekevertem. a kivajazott-lisztezett tortaformában (18 cm) 160 fok, légkeverésen sült 30 percet, aztán lejjebb vettem 100 fokra és még melegítettem vagy 5 percet. (megjegyzések: a tort kezdeti pirosából a végére nagyjából nem maradt semmi, cserébe viszont olyan vékony maradt a végére is, mint amilyennek az elején látszott - cserébe a csínosságért nem tudtam kettévágni, szanaszét morzsálódott, mondjuk ezt a krém elegánsan kitakarta)
a krémhez
12.5 dkg mascarpone
12.5 dkg ricotta
3 dkg fruktóz
1 kupak narancskivonat
1/2 tonkabab lereszelve
1/2 hosszúbors lereszelve
(nyilván pont kb 10%-át fizettem érte vm indonéz piacon, de mintha náluk is láttam volna már, a tonkabab mellett)
3.5 g agar-agar
(nagyon kevés forró vízben feloldva, plusz még egy kis narancslé is hozzá az íze kedvéért)
robotgéppel összekevertem mindent. pont. a kettévágott alapot megkentem a krém 2/3-ával, a többit kívülről kentem rá. ez fontos, mert a fondant réteg - elviekben - igen vékony lesz rajta, és a nejlon harisnya is hülyén néz ki ujjnyi visszereken. a fondant-téma ma délután középen kezdődött, merthogy kész fondantom volt. sőt külön iceing sugarom is volt (Dorka tortaiskolájában ez a keményítő-porcukor 1:1 arányú keveréke). a fondant-t kinyújtottam nagyon vékonyra (kell alá a por, másképp leragad - a por egyébként látszik a felületen, de gyönyörűen le lehet söprögetni róla), óvatosan feltekertem a nyújtófára és ráengedtem a tortára.
kivételesen pontosan követve Dorka leírását.
instant sikerélmény.
gyönyörűszép.
a rózsaszín golyókhoz a fondant-t teljesen műanyag ételszínezővel színeztem be: egy kupaknyit (1 ml, bár igaziból halvány fogalmam sincs) belegyúrtam egy kis ökölnyi masszába. (a tenyerem durvábban nézett ki a masszánál, de szépen lejött.)
eztán mindig mindent fondant-ba fogok tekerni. az összes ázsiait. meg a rántott húst. és ételszínezővel színezem. és szórom a cukrot ész nélkül.