répás kufta mentával és sajttal
nem szándékosan van ez csomó marokkói ihletettségű recept mostanában.
próbálok ráhangolódni a karácsonyra - ahhoz meg kell a fahéj, mint egy falat kenyér. aztán a végén nem karácsony lesz belőle, csak tagine, vagy kufta (nyilván nem volt semmiféle tudás a fejemben erről a táplálékról ma reggelig, de aztán belefutottam a receptbe kipattantam az ágyból és sötétedésre kész is lett. ugyan Balázs nem volt képes különbséget tenni a múltkori lencsés répafasírt és a csodálatos, összetett ízvilágú kuftám közt. aztán el is húzott egy céges előkarácsonyi pártira, ahonnan f10kor telefonált már emelkedett hangulatban, csak hogy elmondja, a fejenkénti ingyenszesz az idő-mennyiség koordinátarendszerben exponenciálisan emelkedik. 4 órája nem jelentkezett, ami akár azt is jelentheti, hogy már nem képes a telefon kezelésére. de azt egész biztosan, hogy taxival jön, és holnap nehezen fog ébredni.)
répás kufta mentával és sajttal
hozzávalók
- 35 dkg répa pucolva, hosszában felezve
- 1 kis fej hagyma
- 10 dkg feta
- 4 dkg parmezán
- 1 tk fahéj
- 2 ek apróra vágott friss menta
- 1 tojás
- 5+5 dkg kenyérmorzsa
know-how
- a répákat megkentem olajjal és 30-35 perc alatt annyira sütöttem meg őket, hogy még roppanós legyen a belsejük (20 percnél beleszúrtam egy kést az egyikbe, akkor még nagyon kemény volt).
- az univerzális aprítómba beletettem a hagymát, a félig megsült répákat, a kenyérmorzsát, a sajtokat, a fahéjat, a mentát és összedolgoztattam vele.
- 1 óra hűtés.
- hűtés után tettem bele a tojást, kevertem rajta még egyet, aztán 11 nagyjából egyforma golyót csináltam, amiket a maradék zsemlemorzsába forgattam és kicsit ellapogattam.
- olajban sütöttem meg. nem minősítem se magamat, se az eljárást, de elodázhatatlanná vált egy grill beszerzése.
forrás: deicious., 2012. dec.
saláta volt hozzá:
- 1 répa a hámozóval vékonyra szelve
- 1 szál újhagyma felkarikázva
- 1/4 gránátalma magjai
- 1 retek vékonyan felcsíkozva
- pár levél menta
szerintem úgy, ahogy van, tökéletes.