rózsavizes kardamomos keksz
ez a keksz ékes bizonyítéka annak, hogy nem kéne mindennel rögtön szerelembe esnem, amiben kardamom van és/vagy tartalmaz valami nem evidens egyéb komponenst is (rózsavizet). majd legközelebb.
rózsavizes kardamomos keksz
hozzávalók
- 12.5 dkg cukor
- 2 ek rózsavíz
- 2 tojássárgája
- 10 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 60 ml olaj
- 1 tk őrölt kardamom
- 25 dkg rizsliszt (kellett volna, nekem 20 dkg-m volt, a többit sima liszttel pótoltam, így lett nem gluténmentes a kekszi)
- 2 ek mák
know-how
- egy lábasban a cukrot 4 ek vízben közepes lángon addig kavargattam, amíg fel nem oldódott - levettem a tűzről, hozzáöntöttem a rózsavizet és hűlni hagytam.
- a tojássárgákat, az olajat, a vajat, a kardamomot és a lisztet a robotgéppel összekevertem, a kihűlt szirupot szép lassan hozzáadagoltam.
- elég kemény masszát kaptam, amit tök nehéz volt a habzsákból kinyomkodni (a legnagyobb csillag végű fejet használtam). volt még egy doboz kerek ostyalapom (4 cm átmérőjű), arra tekergettem a tésztát (jó nagy szívás volt, mert az ostyalap össze-vissza csúszkált a szilikon sütőlapon, de legalább egyforma kekszek lettek). próbáltam úgy, hogy középről indítottam a csigát, meg úgy is, hogy szélről. utóbbi esetben magasabbra lehet tekerni a kekszet, nem fog annyira kiszáradni a sütés végére - szerintem ez a variáció lett a jobb.
- a mák dekorációként került rá, az ízéhez nem tett hozzá semmit
- 170 fok, légkeverés, 12 perc (csak éppen, hogy színt kapjon).
- a natúr joghurt ajánlott hozzá, kimondottan finom volt vele.