cukrot! még cukrot!

ennek a muffinnak az eredetije szépen volt fényképezve. emiatt nem érdekelt különösebben, hogy nem szeretem a muffint. vettem egy fél liter custardot (mert custard-függő vagyok, bár ezt az utóbbi időben le tudtam nyomni egy olyan tudatrészbe, ahonnan még véletlenül se tudom előrángatni – hála a fürdőszobai mérlegnek), megsütöttem, amíg sült, megettem a custard 76%-át, aztán már úgyis mindegy alapon megforgattam muffinkákat vajban (!!!) ÉS még kristálycukorban (!!!) is.

az edzőterembe érthető okokból nem jutottam el.

most pedig valószínűleg végez velem a bűntudat, mert mindezek után kellett valami sósat rágnom.

fánk-muffin

fánk-muffin

hozzávalók

  • 19 dkg liszt
  • 6 g sütőpor
  • 12 dkg cukor (muscovado)
  • 2 tojás
  • 80 ml tej
  • 1 tk vaníliaesszencia
  • 10 dkg vaj
  • 4 ek custard
  • áfonyaszósz, vagy bármilyen egyéb dzsem

know-how

  1. a száraz hosszávalókat (liszt, sütőpor, cukor) vegyítettem.
  2. a vajat megolvasztottam és addig forraltam, amíg a tejcukor karamellizálódott benne (ugye-ugye) – a fekete edény nagyon jó választásnak bizonyult erre az esetre, nyilván nem láttam semmit. úgyhogy addig hevítettem, amíg a hab barnulni nem kezdett (nem kizárt, hogy ez már az égett vaj állapot).
  3. a tojásokat és a tejet kézi habverővel összekevertem, és fokozatosan hozzáöntöttem a barnított vajat.
  4. a száraz és nedves összetevőket egybeöntöttem, fakanállal összekevertem és a muffinformákat 1/3ig töltöttem a masszával. erre a rétegre ment 1 tk lekvár, aztán 1 tk custard, a végén meg egy újabb réteg massza.
  5. 25 prec, 160 fok.
  6. 5 perc hűlés.
  7. egy közben elkészült újabb adag barnított vajba muffin megforgatás, aztán jött a kristálycukoros belehempergetés.

forrás: Olive, Jan.

tapasztalat:

  1. 3 óra állás nagyon jót tett neki,

  2. a cukorra a tetején semmi szükség nincs