a csiga lassú, ezt ne tévesszük szem elől
a tökéletes vasárnapról eléggé különböző nézeteket vallunk Balázzsal: szerinte jó ötlet a) egész nap punnyadni lehetőleg az ágyban, b) kitakarítani.
én inkább lenyomok 2 teljesítménytúrát széllel szemben, de takarítani hétvégén ne má'.
vasárnap viszont kegyet gyakoroltam és csak 11kor voltam szíves felkelni, aztán még 2 órát üldögéltem az ágyban, mert dolgom volt, és még ezt is képes voltam überelni, amikor délután 5kor besegítettem lelkesBalázs vasárnapi takarítási projektjébe.
már csak a sütike hiányzott, hogy nekem is jó legyen a vasárnapom.
Dusa Csenge 2es számú süteményeskönyve elővesz. átlapoz. nem hiszem el. újra átlapoz. bazz!!! minden süti 4 lapos és másfél órát kell hűteni sütés előtt, de az már mindegy is, mert 2 nappal előtte kell összeállítani? végső kétségbeesésben utoljára átlapoz. ott van! rapid túróscsiga sárgabarackpasztával. az nem tudom, mi az. de a ricotta tuti jó lesz a túró helyett.
összegyúr, hűt, kinyújt, leken, felteker, hűt, felszeletel, tojásfehérjével leken, süt, tojásfehérjével leken menet közben, kicsit még süt.
22 óra 16 perc
a rapid azért barokkos túlzás volt, de 22.16-kor már túl voltam azon a ponton, hogy a nüanszokon fennakadjak.
marcipános csiga
hozzávalók
- 30 dkg liszt (a fehér elfogyott, miután a teljes kiőrlésű meg egész kalászokat tartalmaz, leszitáltam, így 56 dkg.ból kijött a 30 - tuti biznisz)
- 2 tk sütőpor
- 15 dkg ricotta
- 1 dkg cukor (ennyim volt) + 10 gramm sztíviapor (vagy 12 dkg cukor)
- 1 citrom héja
- 8 dkg olvasztott vaj
- 6 ek tej
- 1 tojásfehérje a végén a kenéshez (amit elfelejtettem, de korrigáltam - látványos eredményt produkál: elsőre mintha egy kis rántottával dobtam volna fel az outfitjét)
- 8 dkg gyümölcspép piros bogyósokból (lekvár is jó)
- 20 dkg marcipán
know-how
- (gondoltam, tán nem kell annyit hűteni, ha nem olvasztva rakom bele a vajat a tésztába. eredmény: minden tiszta cukros vaj volt félméteres körzetemben.)
- tehát: az olvasztott vajat kikevertem a sztíviával, a citromhéjjal, a tejjel és a ricottával.
- ehhez a masszához fokozatosan hozzáadagoltam a sütőporos lisztet és homogén tésztát gyúrtam belőle.
- hűtő, 1 óra.
- a megdermedt tésztát 4-5 mm vékonyra nyújtottam, lekentem a gyümölcspürével, végül befedtem a nagyon vékonyra kinyújtott marcipánnal.
- szorosan feltekertem.
- hűtő, 30 perc.
- egy nagyon éles késsel 0.5 cm-es szeletekre vágtam (2 nagy tepsi lett). nem kentem le a fehérjével, de itt kellett volna és nem 10 perc sütés után.
- kicsit megnőttek, kicsit kifolyt belőlük a marcipán és a püré, de kicsit se érdekelt, hogy néznek ki, mert az utóbbi időszak legzseniálisabb kekszei lettek ők.