egy újabb Jamie-leves: avgolemono
a Kifőztük májusi számába készült ez a leves, a színe legyen vörös fehér koncepcióm alapján - aminek a kigondolásánál elfelejtettem azt az aprócska tényt, hogy világos - mondjuk pont fehér - alappal nem rendelkezik az eztettem műterem.
ettől függetlenül a leves szerintem kimondottan jó: simán el tudom képzelni a nyári szezonra, a citrom miatt. (Balázst kommentár nélkül támadtam le vele, hang nélkül ette meg, amíg egy másik magazin draftját nézte végig - aztán felállt, jöszmékelt, kifejetette a véleményét a forint napi mozgásáról, meg ilyenek - a leves sehol nem volt említve. rákérdeztem. erre: hát, nekem kicsit olyan savanykás. - mer' hogy citromos, teee. már ért a döntés egy ideje, de ma visszavettem a haladó gurman címet tőle.)
avgolemono = egg + lemon (a szefárd zsidó konyhából jön eredetileg, de ma már a görög, török, olasz, arab konyha is ismeri szószként vagy levesként)
avgolemono
hozzávalók
- 10 dl zöldség alaplé (ennek hiányában kockából is elkészíthető)
- 25 dkg csirkemell, egészen vékonyra szelve
- 1 póréhagyma, karikázva
- 10 dkg basmati rizs
- 1 citrom
- 1 tojás sárgája
know-how
- A vékonyra szeletelt csirkemellet az alaplében 5 perc alatt megfőzzük, majd hozzáadjuk a rizst és újabb 10-12 percig kis lángon gyöngyöztetjük (a basmati rizs ennyi idő alatt készre fő).
- Amíg fő, a tojássárgáját és a citrom kifacsart levét összekeverjük.
- Amikor a rizs megfő, hozzáadjuk a vékonyra szeletelt pórét. 2 merőkanál levest kimerünk egy kancsóba és fokozatosan hozzáadjuk a tojásos-citromos keverékhez, miközben egy kézi habverővel folymatosan keverjük. Végül ezt a keveréket hozzáöntjük a leveshez, szintén folyamatos keverés mellett. Gyakra megkeverve még 5 percig főzzük kis lángon, amíg a leves sűrűsödni kezd.
- Pár csepp olívaolajjal és petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.