57. VKF + Ottolenghi
banh xeó megengedőleg.
a banh xeó ugyanis rizslisztből készül, kókusztejjel és kurkumával.
ebből csak rizsliszt és kókusztej nem volt itthon. de mire ezt felfedeztem, egyrészt már felkeltem pont a palacsintasütés kedvéért, másrészt meg rákészültem, hogy megcsinálom a palacsintákat. úgyhogy sima tejjel és sütőporos liszttel csináltam. bocs.
a VKF-nek semmi köze nem volt az elkészítés tényéhez, de ha már pont a palacsinta a téma, árut kapcsolok. az Ottolenghi-könyv meg...! először csak lapozgatod. aztán 1.5 perc múlva már nincs elég ujjad, amit a megjegyzendő oldalakhoz beteszel, keresel cetliket és fél óra múlva, amikor becsukod a könyvet, konstatálod, hogy 1) vega leszel 2) az összes receptet sikerült bejelölni.
banh xeó (vietnámi palacsinta rizsliszttel és kókusztejjel)
hozzávalók
- a palacsintához
- 1 tojás
- 20 dkg liszt (self raisinget használtam)
- 4 dl tej
- csipet só
- 1 tk kurkuma
- 1 ek szárított ázsiai fűszerkeverék (lidl - citromfű, koriander, zöldhagyma, gyömbér, fokhagyma, csili...)
- a szószhoz
- 3 ek citromlé
- 2 ek mogyoróolaj
- 1 ek barna cukor
- 1 ek vörösbor-ecet (rizsecet, eredetileg, de abból is kifogytam)
- 1 ek szójaszósz
- 1 tk reszelt gyömbér
- 1 gerezd fokhagyma, szétnyomva
- 1/2 friss csili karikázva
- pici só (sós szójaszószt használtam)
- a töltelékhez
- tegnapi maradék sült csirke, apróra darabolva
- kétféle salátalevél
- uborka
- petrezselyemzöld (koriander)
know-how
- a palacsintához a lisztet összekevertem a tojással és a csipet sóval, a tejet fokozatosan adagolva hozzá csomómentesre kevertem. a szárított fűszereket a végén adtam hozzá. amíg a szószt összekevertem, hagytam állni.
- a szószhoz minden komponenst egybeöntöttem és addig kevertem, amíg a cukor fel nem oldódott.
- az apróra vágott húst összekevertem ezzel a szósszal.
- a palacsintákat a palacsintákhoz hasonlatos módon megsütöttem, az egyik felére tettem a zöldeket, rá a szószos húst és félbe hajtottam.