granola
megmagyarázhatatlanul vonzódom a brit csomagolásdizájnhoz, ami meglehetőst drága mulatság. lenne, ha a termékmegtekintés nem okozna pont akkora bódogságot, mint a birtoklás. úgyhogy gyakran járok a marks&spencerbe - csomagolást nézni. (meg van még egy cipőbolt is, ahol van kb. 1 hét évente összesen, amikor nincs veszélyben Balázs bankszámlája, amit volt kedves megosztani velem, merthogy ezen hét alatt nincs semmilyen akció, amikoris kihagyhatatlan áron pont az én szemmagasságomba teszik a csodálatos kis camperkéket. még egy évet maradunk, és a saját készletből boltot nyitok. webshopot. egy másikat. hehe.)
a jordan's granolat azért megvettem időnként, de a múltkor véletlenül átszámolt az agyam, a kezem meg visszatette szépen a polcra a dobozt. de hálisten' van internett, 4 mp gúgölhasználattal hozzájutottam mintegy 23946593 granolarecepthez (homemade, best ever, my és társaik), sőt kimerítő tanulmányokat folytattam a müzli és a granola mibenlétéről (nyilván, a durvábban hizlaló jön Amerikából és nyilván, én is azt szeretem sokkal jobban).
granola
hozzávalók
- 20 dkg zabpehely (hengerelt, az instant nem jó)
- 10 dkg mag (napraforgó, tök, brazil dió)
- 5 dkg aszalt gyümölcs (mazsola, mangó)
- 4 ek juharszirup (vagy agavé) VAGY alternatívaként: 2 ek kókuszzsír
- 2 ek méz
- 1 ek szárított virágkeverék (a Fűszerésztől)
- 1 tk őrölt fűszer (fahéj, kardamom, szerecsendió, szegfűszeg stb.)
know-how
- a zabpelyhet egy tepsiben szétterítettem és 170 fokon 20 percig sütöttem (félidőben átkavartam).
- a mézet és a juharszirupot összekevertem a magokkal és a megsütött zabpehelyre öntöttem. keverés.
- 15 percre visszatettem sülni, félidőben megint átkevertem.
- a mazsolát és egyéb aszalványokat szerintem praktikusabb a sütési idő után hozzáadni (máskülönben úgy meg fognak égni, mint az enyémek, aztán lehet őket kiszedegetni a csodálatos granolából egyenként.)
- a kész granolát hideg felületen hűtöttem ki (hívjuk csak konyhapultnak), így állítólag nem ragad össze.
- az íze tökéletes, a szaga is. már csak egy dobozt kell rajzolnom hozzá brit dizájnnal.
forrás: Jamie Magazine, 2013. jan/feb.