a termékfotózás veszélyei
a termékfotózás akár még szórakoztató meg kreátív folyamat is lehet, amennyiben egy, azaz egy termékről kell reklámfotót készíteni. de van az az eset, amikor 14 tökegyforma, csak színben/mintában eltérő darabról kell fotó a boltba, a fészbukra, meg még 20 csak úgy, mert végig nem éreztem, hogy megvan A kép. aztán a saját szórakoztatásomra kitalálom, hogy legyen eper a menta mellett, mert egyrészt szezonja van, másrészt illik színben. leugrok a fotóállásból, hogy elrohanjak a hűtőhöz a célgyümölcsért, útközben nehezítésnek teljes szobányi szélességben elterül egy elképesztően rusnya dohányzóasztal, de hát együtt élünk már 13 hónapja, eddig nem volt egymással problémánk. hogy miért pont ma ugrott neki izomból a térdkalácsomnak sarokkal, azt nem tudom. de megtette. még lendületből eljutottam a hűtőig, de ott már leültem kicsinyt. először csak a zsibbadás volt, meg hogy k.ra fáj. de nem gond, vizes ruha, gyors elmúlik. rá se néztem. amikor ülés helyett már fetrengtem, meg folyt a könny a szememből, gondoltam, ránézek, hogy most mi. akkor kicsit majdnem elájultam. azóta a sokk elmúlt, a fájás nem, és már nem hajlik. de a termékfotók fél lábon is elkészültek.
ápdét: már újra tudok futni, ne aggódj, anya.
puliszka gombával
elvileg 2 főre, gyakorlatilag inkább 1 adag
hozzávalók
- a puliszkához:
- 10 dkg kukoricadara
- 5 dl zöldség alaplé
- 3 dkg vaj
- só, bors
- a gombához
- 15 dkg nettó súlyú bármilyen gomba (én most üveges nameko-t használtam)
- 1/2 tk tárkony
- 1/2 tk kakukkfű
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek petrezselyemzöld, aprítva
- és még
- 10 dkg sajt reszelve (cheddar, de taleggio kellett volna)
know-how
- a gombát, mivelhogy üveges volt, csak lemostam, lecsöpögtettem és kevés olajon kicsit megpirítottam. egy idő után hozzáadtam a felszelt fokhagymát és a fűszereket, sóztam, borsoztam, félretettem.
- a puliszkához (vagy polentához, kinek mi) a forrásban lévő alaplébe beleszórtam a kukoricadarát, közben folyamatosan kevertem. a művelet befejeztével a legkisebb fokozaton főztem, legalább 30 percig, de amúgy 40-50 percet írnak általában. közben fakanállal időről időre keverni kellett.
- akkor van kész, "mikor a massza kompakt-krémessé válik, s elválik az edény aljától" (MBTBD).
- ekkor kevertem bele a vajat (nekem ettől lett igazán krémes). (sózni nem sóztam az alaplé miatt, ha sima vízzel készül, akkor nem árt.)
- a kész puliszkát egy darab sütőpapíron elegyengettem, megszórtam a sajttal és a sütőben pár perc alatt szép barnára grilleztem.
- ráhalmoztam a gombát és tkp. kész.
forrás: Ottolenghi - Plenty