a híd

messziről indítva a híd volt az oka.

a 24 óta ez az első olyan sorozat, amit nem tudok abbahagyni. (jó, volt egy évad Dexter is, aminek a záróévad utolsó részébe pl belealudtam, így csak másnap tudtam meg cseten, hogy !!!!SPOILER!!!! nem ment el Argentínába a csaja után.) így történhetett meg, hogy nagyon hajnalig néztük a hidat (mondjuk az éjféli kezdés is hozzájárul a hajnali záráshoz, szó se), amiből reggel nagyon elalvás lett, meg nagyon gyors munkába indulás, még nem teljesen ébren.

10 perc múlva telefon, Balázs kimért, kicsit túl lassan beszél - lelki szemeim előtt megjelent egy véres holttest a hűtőrácsba ragadva.

- mondjad már, mi van!!!!
- elkaptam a padkát az utolsó kanyarban.
- ??
- öhm. kilyukadt a hátsó kerék.
- ou, de jó, hogy nem én voltam.
- azért eljössz segíteni kicserélni a kereket?

roasted apple-parnsip soup

elmentem. hogy széles körű elméleti kerékcsere-ismereteimmel segítsem az ebből hiányt szenvedő házastársamat. az emelőt pl rögtön felismertem, sőt, a ráragasztott ábrasort is sikerült értelmeznem, és még egy pótkereket is találtam az alvázra csavarozva. volt öröm. meg egy műszaki értelmiségi, aki ezt a tudáshalmazt felhasználva kicserélte a kereket.

és itt szeretném megköszönni a kiskocsinak, hogy 16 éves és mindig van valami baja és már tudom, mi az a kuplungfolyadék és a felni is, angolul, meg a kerékcsere, és lassan érteni fogom az autószerelő szlenget.

a leveshez egyáltalán nincs köze a történetnek. ma tök mást ettünk, amit le se fényképeztem. nagyon durva.

sültpaszternák-leves, almával

sültpaszternák-leves, almával

hozzávalók

  • 70 dkg paszternák, hámozva, karikázva
  • 3 alma, félökölnyiek (az én öklöm), vastagra szelve
  • 1 fej vöröshagyma, vastagra szelve
  • 1.2 l zöldségalaplé
  • 1/4 tk fehérbors
  • 1/2 tk kardamom
  • olívaolaj
  • 3 fej shitake gomba (vagy másmilyen)
  • vaj, a gomba párolásához
  • kevés kakukkfű, szintén a gombához

know-how

  1. a paszternákkarikákat lelocsoltam egy kis olajjal, megsóztam, egy sütőpapírral leterített tepsibe tettem és kb 20 percig sütöttem.
  2. eztán raktam hozzá az alma- és a hagymadarabokat, és további 10 percig sütöttem.
  3. ennyi idő alatt a zöldségek puhára sültek.
  4. a megpuhult zöldségeket átraktam egy lábasba, és kevés alaplével hígítva botmixerrel pürésítettem.
  5. a püréhez hozzáöntöttem a maradék alaplevet, beleszórtam a fűszereket, igazítottam még a sósságán és összerottyantottam.
  6. levesbetétnek a gombát vastagra szeltem, kevés vajon megpároltam, a vége előtt szórtam rá pár levél kakukkfüvet.

forrás

roasted shitake