kenyérbél helyett
Szilvia ma jelezte, hogy jó lenne, ha nem a rémhalat kéne néznie a továbbiakban. illetve, hogy nagyszerű lenne, ha a folytatás olasz vonalon történne. nem tudom, mennyiben olasz ez a húsgombóc, de az utóbbi időszak legjobban sikerült húsgombóca volt, kétségkívül.
mivel nincs ihletem az újabb londoni kalandozások glosszásítására, kénytelen vagyok egy tökdurva gasztrovonalas kontentet szolgáltatni a kenyérbél helyettesíthetőségének kérdéskörében, mert a húsgombócba kell(ett volna) kenyérbél - de nem volt itthon. úgyhogy kénytelen voltam utánaolvasni (a boltba menés nyilván eszembe se jutott, amikor van internet előttem), mivel helyettesítsem. és találtam nagyon okos dolgokat (mostanában olvastam, hogy minek ír minden gyüttment blogot, ha csak fordításra futja neki - kár, hogy nem jegyeztem a forrást, úgy belinkelném, mielőtt fordítok egyet).
tehát: mit tehetünk a húsgombócba kenyérbél híján?
zöldséget (hús:zöldség = 1:1)
- reszelt répát
- karfiolt
- zellert
- gombát
- hagymát
- petrezselymet
- koriandert
- cukkinit
- spenótot
- kaliforniai paprikát
magvakat
- mandulát
- mogyorót
- diót
- fenyőmagot
- pisztáciát
- tökmagot
- napraforgómagot
gabonákat (szárazon vagy főzve)
- rizst (főzve, akár maradékként)
- amarántot
- quinoát (főzve)
- zabpelyhet (szárazon)
- polentát (szárazon)
paradicsomos-édesköményes húsgombóc
hozzávalók
- a húsgombóchoz:
- 30 dkg pulykamell
- 1/2 tk édesköménymag
- 15 dkg répa
- 5 dkg dió
- 10 dkg zabpehely
- só, bors
- a szószhoz:
- 1 doboz paradicsom
- 1/2 doboz víz
- 1 édeskömény
- 1 répa
- 1 fej lilahagyma
- só
- petrezselyemzöld
- parmezán
know-how
- a húsgombóc összetevőit beletettem a késes aprítóba, összedolgoztam, diónyi gombócokat formáztam, kevés olajon körbesütöttem - tányérra szedtem.
- a felcsíkozott édesköményt a felaprított hagymával és a felkarikázott répával kevés olajon átforgattam, fedő alatt 5 percet pároltam.
- beleöntöttem a paradicsomot + 1 paradicsomosdoboz vizet, beleraktam az összes gombócot, lefedtem és 10 percig pároltam/főztem közepes lángon.
- a végén reszeltem rá parmezánt és megszórtam petrezselyemzölddel.
ötlet: Jamie Magazine Issue 46.
megjegyzés: én mind a 3 kategóriából választottam adalékot, amiknek az összsúlya annyi volt, mint a húsé.