igyál, a többit majd hozza a bor*
vételeztem két üveg bort a Bortársaságnál, amivel beszáguldottam a DM-be, hogy még a vége előtt elkapjam a Vandinik kivonás előtti brutál-leárazását.
pont az ő polcuk előtt történt a tragikus baleset, melynek során az egyik, nagyon nagy gondossággal kiválasztott bor eldobta az életét, és otthagyott engem egy szépen terjedő rozéfoltban. (egyszerűbben: vettem egy leárazott miklóscsabit k drágán.)
de a szomorú eset összehozott két emberrel, akik kicsit visszaadták azt a reményemet, hogy nincs még minden elveszve kis hazánkban: a boltos lánnyal, aki még nem járt a Bortársaságnál, de velem busongott a borszagban, és bár láttam, hogy illetlennek érezi a kérdést mély gyászomban, de csak feltette, miközben épp felmosott, hogy kapni-e arrafele normális áron bort (igen). illetve egy vásárlótárssal, aki viszont törzsvendég a BT-nál, és olyan szomorúan biztosított róla, hogy végtelenül sajnál (engem és a bort is), hogy már majdnem én kezdtem el vigasztalni, hogy előfordul az ilyen, na, de letörölte a könnyeit összeszedte magát és ajánlott 3 kimondottan jó fehéret, illetve egy hazafuvarozást, amennyiben mégis a 6 üveges doboz mellett döntenék.
* Hamvas Béla
és akkor egy mondatnyi előhang a recepthez: az alábbi húsgolyók az elmúlt időszak legjobb alkotásai voltak. a leves is oké, bár én jobban szeretem az erőteljesebb ízeket, amiket viszont a golyó produkált.
ázsiai zöldségleves sülthús golyókkal
hozzávalók
- 13 dkg barnarizs (száraz súly), megfőzve
- 1 csokor petrezselyem
- 6 szál zöldhagyma
- 40 dkg csirkemell (nyers)
- 1 szál citromfű
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 hüvelykujjnyi gyömbérdarab
- 4 kaffírlime-levél
- 2.5 ek miso-paszta
- 1 pak choi
- 18 dkg laposborsó
- 6-8 fej gomba
- 1 marék babcsíra
- szójaszósz
- 1 kis csilipaprika
- limeszeletek
know-how
- a rizst megfőztem, hagytam kicsit kihűlni.
- a golyókhoz a főtt rizst, a felkockázott húst, a citromfüvet, a kaffírlime-leveleket, 2 szál újhagymát, a 2 gerezd fokhagymát, a feldarabolt gyömbért és a petrezselyemzöld felét a késes aprítóban sima pasztává konvertáltam.
- vizes kézzel apró golyókat formáztam belőlük (nagyon sok lesz ebből az adagból, viszont nagyon finom, úgyhogy elfogy simán).
- kevés olajon pár perc alatt körbesütöttem őket.
- a megsütött golyókat 1.2 liter forrásban levő vízzel felöntöttem, hozzákevertem a misot és felcsíkozott gombát, és még 10 percig gyöngyöztettem.
- az utolsó 2 percben hozzáadtam a felcsíkozott pak choit és a borsót, a vége előtt fél perccel pedig a csírát.
- az ízén szójaszósszal lehet igazítani.
- a tálalásnál a maradék petrezselyemzölddel és a felkarikázott zöldhagymával és chilivel megszórtam. volt hozzá limegerezd is.
forrás: Jamie Magazine Issue 55 (January 15)