Narancs

nincs élet bicikli nélkül, szerintem se, de az utóbbi két hétben elém került biciklis tartalmak odáig juttattak, hogy idegroham közeli állapotba kerülök, ha belefutok még egy kerékpáros-megváltástörténetbe  (valamikor autós voltam, de aztán vettem egy biciklit, és azóta majdnem világbéke), vagy a másik fajtába, amikor arról értekezik a szerző, hogy ő már akkor biciklizett Budapesten, amikor mások még lóval jártak.

Karafiáth Magyar Narancsban megjelent írása (Traumák a nyeregben) pont ilyen idegállapotra való gyógyír: hangosan röhögtem végig a teljes írást a szemüvegen szétkenődő, látást akadályozó rovaroktól kezdve az éjszakai száguldáson át a szétnyíló Campingig - aztán lapoztam kettőt, és ott volt ez egy recept Chili anyánktól, amiből kifejlődött ez az étek alant.

így lett ez a Narancs az aznapi apró öröm, mégha Szolnoktól állnom is kellett a vonaton Pestig, 7000-ér', 28 fokban.

pirított csirkemáj szezámmaggal és rizstésztával

pirított csirkemáj szezámmaggal és rizstésztával

hozzávalók

  • 50 dkg csirkemáj, felcsíkozva
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 cm gyömbér, lereszelve
  • almás-narancsos fűszersó (lidl deluxe) (opcionális)
  • chilipehely (opcionális)
  • 2 marék friss spenót
  • néhány retek, felcsíkozva
  • némi metélőhagyma (dekor)
  • rizstészta
  • 4 ek szójaszósz
  • 2 ek szezámolaj
  • 2 ek barnacukor
  • 2-3 ek szezámmag

know-how

  1. a felaprított fokhagymát és gyömbért kevés olajon megfuttattam, hozzáadtam a felcsíkozott májat és közepes lángon addig sütöttem, amíg már nem folyt véres lé belőle.
  2. a szezámolajat, szójaszószt és a cukrot összekevertem (amíg a cukor teljesen feloldódott), ráöntöttem a májra.
  3. rádobtam a 2 marék spenótlevelet, amikor összeestek, kész.
  4. a tésztát így készítettem el (leforráz, amikor megpuhult 3-4 perc múlva, leszűr, 10 percig állni hagy).
  5. a kész tésztát és a szaftos májat összekevertem, a tetejét megszórtam a nyersen hagyott retekkel, metélőhagymával és a szezámmaggal.
  6. sózni a végén, ízlés szerint - a szójaszósz és a fűszersó miatt plusz sót nem használtam. enni frissen, a máj úgy az igazi.

forrás: Magyar Narancs - Chili&Vanília, 2015. február 26.

stir-fried chicken liver Korean-style tányér: Lantos Judit kerámia