koherencia
a tavalyi esetből okulva kicsit vonakodtam megvenni a Glamourt - de a kuponfüzet nagy úr, a H&M-es szőnyeg meg drága.
aztán az újságosnál kiderült, hogy Glamour már rég nincs, viszont a Blikk Nőkben és a Kiskegyedben is benne van a kuponfüzet (féláron) - melyiket szeretném? (...) így vettem meg életem első Blikk Nőkjét. meg másnap a H&M-es szőnyeget. (aztán gyorsan távoztam is a West Endből, ahol csütörtök délelőtt nemnormális mennyiségű ember tolongott mindenhol, kuponokat lobogtatva - megérett a világ a pusztulásra, feleim, én azt mondom.)
ez a halleves viszont nem főtt volna meg, ha nincs a Blikk Nők.
azért kicsit utánaolvastam a halgombócnak. ha már.
Ázsiában mindenhol nagyon szép, fényes felületű golyó, ami valószínűleg a keményítőtől lesz olyan, amilyen. igazából a halon és a keményítőn kívül nem nagyon tesznek bele mást, már ha egyáltalán otthon küszködnek vele, mert a legtöbb receptben csak bolti golyót használnak. a leves alatta attól függően, hogy kínai, thai vagy indonéz a recept, lehet kókusztejes vagy tiszta hallé bezöldségelve. kicsit sajnálom, hogy nem a kókusztejes variát csináltam meg - de tök sok golyóm van, úgyhogy még akár az is lehet belőle.
zöldségleves halgombóccal
hozzávalók
- a gombóchoz
- 10 dkg kenyér
- 30 dkg halhús (pontyszeletet használtam)
- 1 tojás
- 1 dl tej
- 2-3 ek apróra vágott kapor
- 4-5 ek zabpehely
- a leveshez
- a halból kiszedett csontok, bőr
- 1 fej vöröshagyma, félbevágva
- 2 babérlevél
- 1+1 répa
- 10 dkg cukkini
- 15 dkg zellergumó
- 5-6 szem szemes bors
- 1/2 citrom
- fél csokor petrezselyem
- sülthagyma (Aldi)
- zöldhagyma-szár karikázva
- csilipehely (opcionális)
know-how
- a pontypatkókból kiszedtem (úgy-ahogy) a szálkákat (szándékosan nem nevezem a műveletet filézésnek, mert ez egy barbár hentesmunka volt).
- a tejbe beáztatott kenyérbéllel együtt összedaráltam, belekevertem a felvert tojást, a felaprított kaprot és annyi zabpelyhet, hogy gombócolható állagú legyen. sóztam, borsoztam. és betettem a hűtőbe, addig, amíg elkészült a leves.
- (a lének alapvetően hal alaplének kellett volna lennie, amit 1 kiló halcsontból kellett volna megfőznöm. mivel a pontyaimból úgy 10 dkg szálkát sikerült kiszedni, ezt a levet nem nevezem hal alaplének.) 1 liter hideg vízbe feltettem a kiszedett halhúsos csontokat, felforraltam, lehaboztam.
- takarékra vettem és hozzáadtam az egyik répát felkarikázva, a félbe vágott hagymát, a borsot, a babérlevelet és a zellergumó felét, megsóztam és főztem 20 percet. (ha túl sok elpárologna belőle, után kell tölteni kicsit.) a végén 2 percre hozzáadtam a felkarikázott fél citromot is.
- leszűrtem.
- a másik répát, maradék zellert, cukkinit gyufaszálra metéltem.
- a répát és a zellert a leszűrt lében 3 percig főztem (maradjon ress).
- egy másik lábasban fél liter alaplében (kockából, ja) megfőztem a gombócokat (a kihűlt massza nagyon jól formázható, tetszőleges méretűre) - pár perc alatt kész vannak.
- a levesbe tálalás előtt még beleszórtam a nyers cukkinit, mentek bele a gombócok, a tetejére a petrezselyemzöld és a zöldhagyma-szár, csilipehely, sült hagyma.