koherencia

a tavalyi esetből okulva kicsit vonakodtam megvenni a Glamourt - de a kuponfüzet nagy úr, a H&M-es szőnyeg meg drága.

aztán az újságosnál kiderült, hogy Glamour már rég nincs, viszont a Blikk Nőkben és a Kiskegyedben is benne van a kuponfüzet (féláron) - melyiket szeretném? (...) így vettem meg életem első Blikk Nőkjét. meg másnap a H&M-es szőnyeget. (aztán gyorsan távoztam is a West Endből, ahol csütörtök délelőtt nemnormális mennyiségű ember tolongott mindenhol, kuponokat lobogtatva - megérett a világ a pusztulásra, feleim, én azt mondom.)

ez a halleves viszont nem főtt volna meg, ha nincs a Blikk Nők.

azért kicsit utánaolvastam a halgombócnak. ha már.

Ázsiában mindenhol nagyon szép, fényes felületű golyó, ami valószínűleg a keményítőtől lesz olyan, amilyen. igazából a halon és a keményítőn kívül nem nagyon tesznek bele mást, már ha egyáltalán otthon küszködnek vele, mert a legtöbb receptben csak bolti golyót használnak. a leves alatta attól függően, hogy kínai, thai vagy indonéz a recept, lehet kókusztejes vagy tiszta hallé bezöldségelve. kicsit sajnálom, hogy nem a kókusztejes variát csináltam meg - de tök sok golyóm van, úgyhogy még akár az is lehet belőle.

zöldségleves halgombóccal

zöldségleves halgombóccal

hozzávalók

  • a gombóchoz
  • 10 dkg kenyér
  • 30 dkg halhús (pontyszeletet használtam)
  • 1 tojás
  • 1 dl tej
  • 2-3 ek apróra vágott kapor
  • 4-5 ek zabpehely
  • a leveshez
  • a halból kiszedett csontok, bőr
  • 1 fej vöröshagyma, félbevágva
  • 2 babérlevél
  • 1+1 répa
  • 10 dkg cukkini
  • 15 dkg zellergumó
  • 5-6 szem szemes bors
  • 1/2 citrom
  • fél csokor petrezselyem
  • sülthagyma (Aldi)
  • zöldhagyma-szár karikázva
  • csilipehely (opcionális)

know-how

  1. a pontypatkókból kiszedtem (úgy-ahogy) a szálkákat (szándékosan nem nevezem a műveletet filézésnek, mert ez egy barbár hentesmunka volt).
  2. a tejbe beáztatott kenyérbéllel együtt összedaráltam, belekevertem a felvert tojást, a felaprított kaprot és annyi zabpelyhet, hogy gombócolható állagú legyen. sóztam, borsoztam. és betettem a hűtőbe, addig, amíg elkészült a leves.
  3. (a lének alapvetően hal alaplének kellett volna lennie, amit 1 kiló halcsontból kellett volna megfőznöm. mivel a pontyaimból úgy 10 dkg szálkát sikerült kiszedni, ezt a levet nem nevezem hal alaplének.) 1 liter hideg vízbe feltettem a kiszedett halhúsos csontokat, felforraltam, lehaboztam.
  4. takarékra vettem és hozzáadtam az egyik répát felkarikázva, a félbe vágott hagymát, a borsot, a babérlevelet és a zellergumó felét, megsóztam és főztem 20 percet. (ha túl sok elpárologna belőle, után kell tölteni kicsit.) a végén 2 percre hozzáadtam a felkarikázott fél citromot is.
  5. leszűrtem.
  6. a másik répát, maradék zellert, cukkinit gyufaszálra metéltem.
  7. a répát és a zellert a leszűrt lében 3 percig főztem (maradjon ress).
  8. egy másik lábasban fél liter alaplében (kockából, ja) megfőztem a gombócokat (a kihűlt massza nagyon jól formázható, tetszőleges méretűre) - pár perc alatt kész vannak.
  9. a levesbe tálalás előtt még beleszórtam a nyers cukkinit, mentek bele a gombócok, a tetejére a petrezselyemzöld és a zöldhagyma-szár, csilipehely, sült hagyma.

fishball soup