ha már újév
új év, új lencse. (ez meg a tavalyi, a tavalyelőtti meg az azelőtti.)
újévi lencse spenóttal és buggyantott tojással
hozzávalók
- 4 kisebb sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 szál szárzeller
- 1 ek papardicsompüré
- 25 dkg zöldlencse
- 1 babérlevél
- egy 23 cm-es parmezánhéj-darab
- 2 tojás
- 2 nagy marék spenót
- 1 tasak bouquet garni (opcionális)
know-how
- *a parmezán héja - amibe bele van ütve a parmezán szó, és amit eddig tudatlanul kidobtam - extrém módon ízletes darab: több helyen is azt olvastam, hogy ez az umami maga.
- a répát, zellerszárakat és a hagymákat a késes aprítóban finomra vágtam (de ne legyen pép!).
- ezt az alapot nem túl sok olajon átforgattam és 10-12 percig dinszteltem, majd hozzákevertem a paradicsompürét - öntöttem alá 1 dl vizet és további 10 percig dinszteltem.
- hozzáadtam az átmosott lencsét, 1/2 liter vizet, megsóztam, beletettem a bouquet garnit, a parmezánhéjat és a babérlevelet és 25 percig közepes lángon lefedve főztem. (az utolsó 5 percre levettem a fedőt, hogy elfőjön a felesleges lé róla.)
- a parmezánhéjat és a fűszertasakot a végén kivettem.
- a buggyantott tojáshoz gyöngyözve forró víz kell, amibe örvényt kavartam és óvatosan beleengedtem a tojást. az elején még lehet igazítani a fehérjét. 3-4 perc alatt megvan.
- amíg a tojás főtt, a spenótleveleket kis vízen megfonnyasztottam.
- a tálalásnál a lencsére kupacoltam a spenótot és a tojást.
- az ízén lehet még húzni egy kis vörösbor-ecettel.
a tényér keramihacker.