ha már újév

új év, új lencse. (ez meg a tavalyi, a tavalyelőtti meg az azelőtti.)

újévi lencse spenóttal és buggyantott tojással

újévi lencse spenóttal és buggyantott tojással

hozzávalók

  • 4 kisebb sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 szál szárzeller
  • 1 ek papardicsompüré
  • 25 dkg zöldlencse
  • 1 babérlevél
  • egy 23 cm-es parmezánhéj-darab
  • 2 tojás
  • 2 nagy marék spenót
  • 1 tasak bouquet garni (opcionális)

know-how

  1. *a parmezán héja - amibe bele van ütve a parmezán szó, és amit eddig tudatlanul kidobtam - extrém módon ízletes darab: több helyen is azt olvastam, hogy ez az umami maga.
  2. a répát, zellerszárakat és a hagymákat a késes aprítóban finomra vágtam (de ne legyen pép!).
  3. ezt az alapot nem túl sok olajon átforgattam és 10-12 percig dinszteltem, majd hozzákevertem a paradicsompürét - öntöttem alá 1 dl vizet és további 10 percig dinszteltem.
  4. hozzáadtam az átmosott lencsét, 1/2 liter vizet, megsóztam, beletettem a bouquet garnit, a parmezánhéjat és a babérlevelet és 25 percig közepes lángon lefedve főztem. (az utolsó 5 percre levettem a fedőt, hogy elfőjön a felesleges lé róla.)
  5. a parmezánhéjat és a fűszertasakot a végén kivettem.
  6. a buggyantott tojáshoz gyöngyözve forró víz kell, amibe örvényt kavartam és óvatosan beleengedtem a tojást. az elején még lehet igazítani a fehérjét. 3-4 perc alatt megvan.
  7. amíg a tojás főtt, a spenótleveleket kis vízen megfonnyasztottam.
  8. a tálalásnál a lencsére kupacoltam a spenótot és a tojást.
  9. az ízén lehet még húzni egy kis vörösbor-ecettel.

lentil stew with spinach and poached egg a tényér keramihacker.