ha túl kicsi a tét, a kedvem sötét
a héten többször is megveregettem a vállam, hogy jegyet early birdben, meg még szállást is, tök közel a helyszínhez - well done, Éci. (jó, Balázs repjegye annyira azért nem volt alkalmi vétel, de hát egy Balaton Piknik ennyit simán megér, ugye.)
aztán szombaton indulás előtt 3 másodperccel még letöltöttem a jegyeket...
... és így legalább nem a beengedőkapunál szembesültünk azzal, hogy mekkora balfasz vagyok volt két jegyünk az előző napra.
eredetileg lecsónak vettem a paradicsomot, de hol paprika nem volt hozzá, hol kedvem lecsót főzni, úgyhogy lekvár lett abból, amit végül megmentettem az enyészettől.
paradicsomlekvár
hozzávalók
- 1 kg paradicsom
- 10 dkg cukor
- 3:1 dzsemfix
- 3 ek almaecet
- 2 tk só
- 1/4 tk chilipehely
- 1/4 tk őrölt római kömény - ennyivel nem érződik!
know-how
- a paradicsomot meghámoztam (kereszt alakban bemetszettem, forró vízbe tettem 10 mp.re -így a vízből kiszedve pikk-pakk hámozható lett), kettévágtam, kiszedtem a magjait és egészen apróra vagdostam.
- a feldarabolt paradicsomot 10 percig nagy lángon főztem, kicsit homogenizáltam botmixerrel, majd hozzáadtam a cukrot, a porított római köményt, a sót, a chilipelyhet és az almaecetet - főztem újabb 10-15 percig (kicsit elkezdett sűrűsödni).
- itt szórtam bele a dzsemfixet - ezzel már csak 3 percig főztem újraforrástól.
- legközelebb bátrabban fogom fűszerezni (olvastam szegfűszeg+fahéjas variáról, de én maradnék a római kömény+koriander vonalon)
- a lekvárt kifertőtlenített befőttesüvegekbe porcióztam, rátekertem a kupakot és fejre állítottam őket.