Csepel Művek

lehetne persze advent 2. vasárnapján, hogy már készül az ember a karácsonyra és pl. összedob egy ilyen nagyon ünnepies gesztenyetekercset, de mindösszesen az történt, hogy valami táplálékot próbáltam kitúrni a mélyhűtőből, közben a kezembe akadt egy feliarat nélküli befóliázott rúd emez gesztenyerolád, amit akkor csináltam, amikor valamikor ősszel még úgy tettünk, mintha lenne normális élet és a Nyitott Gyárak hétvégéjén körbetekeregtük a Csepel Műveket. ahol többek közt a Maróni üzeme is megtalálható. náluk csinált Góg Angéla egy szokásosan szellemes installációt gesztenyés sütikből - a "meggykrémes tekercs 2011 - a Maróni gyár dolgozóinak ajánlása" volt az egyik.

hazajöttünk, megcsináltam, aztán nagyon gyorsan bezabáltuk majdnem az egészet, de az utolsó 10 centis darabot kimenekítettem Balázs közeléből és behajítottam a mélyhűtőbe, hogy majd egyszer, ha lesz fény, idő, ihlet, lefényképezem.

na, ez a csodás konstelláció következett be ma. történetesen éppen advent2-n.

meggykrémes gesztenyetekercs

meggykrémes gesztenyetekercs

hozzávalók

  • a gesztenyetekercshez
  • 30 dkg darált keksz
  • 5 dkg porcukor
  • 3 dkg kakaópor (cukrozatlan)
  • 5 dkg vaj
  • 25 dkg gesztenyemassza (én a 100%-ost használtam)
  • 1.5-2 dl tej
  • kókuszreszelék a hempergetéshez
  • a meggykrémhez
  • 30 dkg fagyasztott meggy (vagy meggybefőtt)
  • 5 dkg cukor
  • 2 dl víz (vagy meggylé)
  • 1.5 csomag vaníliás pudingpor

know-how

  1. a gesztenyetekercs hozzávalóit összegyúrtam, és sütőpapíron 40x60 cm-es téglalappá nyújtottam.
  2. a meggyet 1 dl vízzel és a cukorral feltettem főni - amikor felforrt, botmixerrel pürésítettem.
  3. a pudingport a másik dl vízzel összekevertem és hozzáadtam a pürésített meggyhez és közepes fokozaton besűrítettem a krémet.
  4. miután a krém kihűlt, megkentem a kinyújtott gesztenyés lapot vele és a papír segítségével szorosan feltekertem.
  5. a kókuszreszelékbe hempergetés opcionális: el nem rontja, de nélküle is tökéletesen finom.

chestnut roulade