hétköznapi életkép
napok óta neki akarok ugrani egy sóletnek, amiből sehogy nem következett ez a tészta, a sólettel ellentétben viszont volt itthon minden hozzá, és mivel úgy döntöttem, hogy amíg nem főzöm ki a mélyhűtő 70%-át, nem megyek boltba, meg is csináltam legott.
ps. az orzo (=rizs alakú olasz tészta) görög változata kritharaki néven mostanában volt a lidl-ben.
spenótos-articsókás tepsis tészta
hozzávalók
- 30 dkg orzó (lehet helyette gerslit, bulgurt, rizst, lencsét, tarhonyát is használni)
- 1 kisebb fej vöröshagyma, felkockázva
- 3 gerezd fokhagyma, darabolva
- fél üveg (zöld) pesto - 9-10 dkg volt
- 1 üveg olajos lében eltett articsóka (28.5 dkg volt)
- 20 dkg mélyhűtött spenót (a Pennyben lehet kapni ilyen gombócba gyúrt szálas spenótot, tök jó, mindig van itthon)
- 1 gömb mozarella
- 10 dkg reszelt egyéb sajt (old amsterdam ez esetben)
- bazsalikom
- chilipehely
- szerecsendió
- só
- 3.5 dl alaplé (kellett volna, de levesporból csináltam)
know-how
- a 26cm*20cm hőálló tálamban sült a cucc, ami ezzel a mennyiséggel tele is lett.
- a felaprított hagymákat a tálban összekevertem a tésztával, ráöntöttem az articsókát olajostól (! ! legközelebb az összes olajos levet nem önteném rá ! !), rákanalaztam a pestot, megsóztam, megszórtam többi fűszerrel, ráöntöttem az alaplevet és összekevertem.
- a spenótot kiengedés nélkül tettem erre a mixre, gombócokban.
- 200 fokon 22-25 percig sült, közben kétszer átkevertem.
- a sütési idő végén, amikorra a tészta kész lett, a hagyma se ropogott, lazán beleforgattam a sajtokat és még sütöttem 8-10 percet, amíg a sajt szépen rápirult.
- minimál energiabefektetéssel NAGYON pörfikt végeredmény.