kukoricasaláta...
...legalábbis annak indult.
Edináéknál ettem még karácsony előtt egy olyan békebeli kukoricasalátát. kukorica, alma, sajt, MAJONÉZ. ezekből nyilván nincs se alma, se sajt a békebeli kukoricasalátában, na de mindegy is az.
hazafele, miközben martens barátom szanaszét szedte a lábamat, azon gondolkoztam, hogy hogy a p.csába tudtam éveken keresztül a rokonaiban tölteni minden cipőben töltött percemet, hogy mi lesz a vacsora.
tegnap volt zeller, Fűszeres-féle, annyi plusszal, hogy tettem rá kefíres majonézt. mert volt majonézem. home-made. mit home! én. made. (Olivér azt mondta, miután megette ma a maradékot, hogy kedve támadt házasodni. azt mondjuk nem mondta, hogy velem, tehát valószínűleg a zeller volt rá ilyen elementáris hatással.)
majonéz továbbra is volt, meg a gondolat, hogy kukorica.
így lett belőle egy olyan saláta, amiről minden gasztrofotós oldalon leírják, hogy vannak olyan étekek, amiket LE NE FOTÓZZon senkise.
(bambuszőrlemény + Tilka + az 1. raw)
kukoricasaláta
hozzávalók
- kukorica (mélyhűtött, 1 borításnyi a zacskóból)
- 1 répa
- 1/2 fej jégsaláta csíkokra metélve
- 2 szál zöldhagyma
- 1 db savanyúuborka (az ízéhez nagyon nem tett hozzá, tehát elhagyható)
- 1 csokor petrezselyemzöld
- sajt, jelen esetben ementáli
- só, bors, Colmans's Mustard (por)
- kaukázusi kefír
- a majonézhez (amit én csináltam, ugye)
- 1 tojássárgája
- 1 tk mustár
- 1 ek citromlé
- 1/2 tk só
- olaj
know-how
- a majonéz 1. 4 hozzávalóját összekevertem (a szakirodalom szerint kézzel, de én UNORTODOX módon géppel csináltam, működött).
- miután összekeveredtek, jön az olaj, nagyon lassan, szinte cseppenként, amikor már kezd normális állaga lenni, lehet kicsit vadabb tempóban is folyatni - én egy esetre emlékszem, amikor kicsapódott az olaj belőle, de anya helyrehozta akkor is. a szakirodalom 3 dl olajat ír, szerintem ez barokkos túlzás. ebben a formában egy hete áll a hűtőben, még jó volt. miután hozzáöntöttem vala a kefírt, daráltam bele borsot és ment bele kicsiny mustárpor, csak az íze kedvéért.)
- a saláta minden összetevőjét összekevertem, miután felengedett, lereszelődött, felaprítódott.
- végül összeforgattam a majonézzel. ennyi.