mondjuk: töltött káposzta

a múltkori gyászos kelkáposzta-főzelékem után nyilván eszembe se jutott újból szembesülni a ténnyel, hogy egy rohadt főzeléket se vagyok képes abszolválni.

de a kelkáposzta rohamosan sárgult, kellett vele valamit csinálni.

(...)

majdnem pont egy hónappal azután, hogy akkor rövidnek gondolt időre felfüggesztettem a konyhai ténykedésemet, sikerült olyat főznöm(ünk), ami jó. olyan fél óra múlva arra járok és még ezt a felet megeszem, jó?-féleképpen jól sikerült darab.

mennyiségileg semmi pontosság nincs, minden érzésre ment bele.

quinoával töltött káposztalevél joghurtos uborkasalátával

quinoával töltött káposztalevél joghurtos uborkasalátával

hozzávalók

  • 25 dkg darált marha
  • 1 fej hagyma, apróra kockázva
  • 1 kisebb szem édesburgonya (vagy sütőtök, 20 dkg), kockázva
  • 1 ek friss rozmaring és kakukkfű
  • só, bors
  • 1/2 cup quinoa
  • 2.5 dl zöldség alaplé
  • 10 kelkáposzta-levél
  • a salátához:
  • 2 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 1/2 kígyóuborka, julienne-re reszelve
  • 1 kk citromlé
  • 3 dl joghurt-tejföl keverék

know-how

  1. a leveleket forrásban levő, enyhén sós vízben blansíroztam (addig tartottam a forró vízben, amíg törés nélkül lehetett összehajtani). (amit nem csináltam, de kellett volna: egy már 100 éve nem kolleganőm mondta, hogy ő még nyersen meg szokta klopfolni a levél szárát - a blansírozás után is tökkemény volt a szár, úgyhogy levágtam a vastagját.) félretettem hűlni.
  2. a hagymát megdinszteltem, hozzáadtam a darált húst, sóztam, bebarnítottam, rászórtam az aprított fűszereket.
  3. a quinoát pont így csináltam most is.
  4. a felkockázott édeskrumplit kevés olajon fedő alatt megsütöttem, aztán krumplinyomóval összetörtem.
  5. a húst összekevertem a quinoával és a krumplipürével (ez lett a töltelék).
  6. 2 ek-nyi adagokat tettem a levelek közepére, jobbról-balról behajtottam, feltekertem. x10.
  7. nincs plusz főzés/sütés.
  8. a saláta hozzávalóit összekevertem.
  9. együtt ettük. már a salátát és a káposztatekercseket. élmény volt.
  10. megjegyzések: a quinoa cserélhető bulgurra, kölesre, árpagyöngyre, mint a rizsnél sokkal izgalmasabb darabok. az édesburgonya helyett a sütőtök is pontjó. (legközelebb kétszer ennyit rakok bele, amúgy.)

forrás